Medijska pismenost za EU budućnost

Kako bi se podigao nivo medijske pismenosti kod mladih, ali i poboljša tumačenje medijskih sadržaja o EU integracijama, Media i reform centar Niš realizuje projekat “Medijska pismenost za EU budućnost”, koji finansira Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije.

Lažnu vest ne ume da prepozna 20% mladih u Srbiji, pokazuje istraživanje KOMS-a. Sa druge strane, ukupno je više od 60% mladih protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, ili je neopredeljeno po tom pitanju.

Projekat “Medijska pismenost za EU budućnost” podrazumeva produkciju i promociju 8 epizoda o Evropskoj uniji kroz analizu lažnih vesti, dezinformacija i poluinformacija koje su se pojavljivale u javnosti. Svaka od epizoda prikazaće benefite ulaska Srbije u EU za sve građene, a posebno mlade, ali kroz kontekst medijske pismenosti – odnosno, sposobnost kritičkog sagledavanja informacija o EU integracijama Srbije.

Takođe, u okviru projekta biće održane radionice medijske pismenosti, gde će srednjoškolcima/kama i njihovim profesorima/kama biti predstavljeni kreirani videi kao i pouzdani izvori informacija o EU i evropskim integracijama Srbije, koje će oni dalje moći da koriste u svrhe vršnjačke edukacije i u nastavi na predmetima Jezik, mediji i kultura i Građansko vaspitanje.