Ranjena demokratija- Wounded democracy

Tokom kampanje za reformu izbornog sistema „Biram koga biram“ Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa partnerima dobila je podršku građana, poslanika i političkih partija uspostavljajući pritom prepoznatljiv imidž i u nacionalnim i lokalnim medijima. Projektom „Ranjena demokratija“ nastavljamo dalje, želeći da još glasnije ukažemo na nivo „nepouzdanosti“ postojećeg izbornog sistema, negativne efekte u odnosu na izgradnju zdravih političkih procesa i očuvanje demokratije u Srbiji.

Zalagaćemo se za to da se u javnosti zadrži kvalitet javne debate na temu reforme izbornog sistema u Srbiji i dostigne širok konsenzus sa predstavnicima političkih partija, poslanicima, organizacijama civilnog društva i ekspertima oko daljeg pravca reforme.

Busom izborne reforme ćemo posetiti osam gradova u Srbiji i tom prilikom ćemo razgovarati sa građanima i ključnim donosiocima odluka. Tokom večeri u svim gradovima stand up umetnici će izvesti performanse u kojima će kroz svoje lične priče predstaviti nedostatke izbornog sistema.

Prikupljene informacije o efektima sadašnjeg izbornog sistema na život građana predstavićemo kroz već prepoznatljivi „Politički zabavnik“ u video formatu kao i kroz novi serijal „Odgovori odgovornih“.

Očekivani rezultati:

  • Značajan doprinos političkoj debati o reformi izbornog sistema kroz pružanje i razmenu validnih informacija o efektima lošeg izbornog sistema na svakodnevni život građana;
  • Veća društvena podrška za promenu izbornog sistema;
  • Značajan doprinos izgradnji konsenzusa sa političkim partijama, poslanicima, predstavnicima OCD-a i ekspertske zajednice o predlogu izbornog sistema kao i o dinamici reformskih procesa;

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju.

Projekat je podržan od strane National Endowment for Democracy