Popularni sevdah sastav Divanhana iz Sarajeva prvi put u Nišu

Popularni sevdah sastav Divanhana iz Sarajeva prvi put će gostovati u Nišu, u Narodnom pozorišu, 4. juna 2016. Ovim koncertom Divanhana nastavlja evropsku turneju, kojim promovišu svoj novi album “Zukva”. Album je nedavno za exYu prostor objavio Multimedia Music, a za svetsko tržište objavljuje ga engleski ARC Music, najagilniji izdavač etno-muzike. Sa ovog izdanja već se rado slušaju “Oj Safete, Sajo, Sarajlijo”, “Da sam ptica”, “Ciganka sam mala” i druge poznate sevdalinke i pesme sa Balkana.

Evropska turneja počela je velikim koncertom u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a tokom turneje u martu i aprilu održano je 15 koncerata u Evropi, nakon čega se ponovo vraćaju svirkama na Balkanu. Publika je tokom ove turneje imala priliku da upozna novu, mladu pevačicu Naidu Čatić, koja se bendu priključila prošlog leta, dajući šarm i novu energiju na sceni.

Više o sastavu

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. veka. Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku.

Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Debitantski CD “Dert” snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku, u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.

Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa mladom sarajevskom pjevačicom Leilom Ćatić. Već prvim singlom, “Evo srcu mome radosti”, koji je realizovan u saradnji sa Sanelom Redžićem, priznatim klasičnim gitaristom, koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i sveta, skreću pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini, te širom regiona.

Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost, učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX-u (World Music Expo) u Solunu.

Pored ovih koncerata Divanhana se posvećuje kreativnom radu i snimanju novih pesama.

Među novim pjesmama koje su snimili svakako veliki uspjeh među publikom ostvaruju singlovi “Crven fesić” i “Ko se ono brijegom šeće” i “Emina”, a bend učestvuje na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Već početkom 2013. godine kreću na veliku evropsku turneju bilježeći izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj.

Krajem te 2013. objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata, u 13 različitih zemalja.

Većina aranžmana i ideja rodila se upravo na turnejama; iza scene, na točkovima, u iskrenom i prisnom odnosu sa publikom.

“Bilješke iz Šestice”, krajem 2013. godine za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio, dok je za teritoriju Balkana zadužen beogradski Multimedia Music.

Nakon izlaska drugog albuma Divanhana intenzivira svoju koncertu aktivnost u rodnoj Bosni i Hercegovini, ali i ostatkom Balkana (Hrvatska, Slovenija, Turska, Srbija), te širom Evrope (Švajcarska, Austrija, Francuska, Norveška, Nemačka, Češka, Italija, Belgija, Holandija). Zbog izuzetnog interesa publike, na festivalu Balkan Trafik u Briselu su nastupili četiri puta tokom jednog festivala.

U maju 2014. godine objavljuju single “Zvijezda tjera mjeseca”, koju snimaju kao zvaničnu numeru Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom njenog učešća na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Pesma nedugo nakon objavljivanja postaje regionalni hit. Rađena je u saradnji sa makedonskim kraljem trube Džambom Aguševom, te gitarskim virtuozom Emirom Hotom iz Tuzle, koji godinama živi i niže uspjehe u Londonu.

Usledili su mnogobrojni koncerti širom Evrope. Tokom februara 2015. godine članovi benda, zajedno sa ton-majstorom i producentom Borjanom Miloševićem, uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu, te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica u Osnabruku snimaju novi materijal. Od maja Divanhana zaustavlja turneju, te se intenzivno posvećuje realizaciji novog, trećeg studijskog albuma.

U kreativnom neredu Long Play Studija u Sarajevu, bend ekspremimentiše sa zvukom, te svoj umjetnički rad obogatiše melodijama slavonskih tamburaša, mekoćom klasične gitare Boška Jovića i violončela Lane Kostić, virtuozitetom i kreativnošću srbijanskog violiniste Filipa Krumesa, te na kraju saradnjom sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić.

Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom cele 2015. godine objedinjen je simboličnim imenom “Zukva”. Članovi: Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Zvanična internet prezentacija: http://www.divanhana.ba/

Zavnična Facebook stranica: https://www.facebook.com/divanhana/?fref=ts

Fotografije: http://we.tl/AcZuANqtH2

Spotovi: https://www.youtube.com/user/divanhanaband