POLAZAK „BUSA IZBORNE REFORME“ – ZA NARODNE, NE PARTIJSKE POSLANIKE

Aktivisti koji su pokrenuli inicijativu Biram koga biram u ponedeljak, 23. maja, na Trgu kralja Milana razgovaraće sa građanima o tome zašto je važno da imamo „narodne, ne partijske poslanike“. Tom prilikom krenuće i „Bus izborne reforme“ koji će, osim u Niš, stići u još sedam gradova širom Srbije. Građani će moći da podrže inicijativu za promenu izbornog sistema, a do sada je to učinilo više od 15.000 ljudi.

U okviru ove akcije biće predstavljeni i nalazi višemesečnog istraživanja ekspertskog tima koji ukazuju na nedostatke postojećeg izbornog sistema.

Inicijativa Biram koga biram okuplja građane i predstavnike civilnog društva iz 12 gradova u Srbiji, eksperte u oblasti izbornog prava, kao i poslanike koji dele ove vrednosti.

„Bus izborne reforme“ će nakon Niša stići i u Novi Pazar, Užice, Kruševac, Kragujevac, Pirot, Zaječar i Kikindu.

Proporcionalni sistem, po kom je Srbija jedna izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, ne direktno za poslanike. U ovakvom sistemu narodni poslanici nisu direktni predstavnici građana, već partija koje su ih na to mesto delegirale. Posledice toga su nizak stepen odgovornosti poslanika, neravnomerna teritorijalna zastupljenost građana u skupštini, nesrazmerna zastupljenost polova, neadekvatna zastupljenost manjina, neregularnosti u izbornom procesu, izostanak kontrole, ali i nepoverenje građana u rad parlamenta.

Aktivnosti inicijative sprovode se uz pomoć mreže udruženja okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i aktivističkih grupa Srbije u pokretu (SuP).

Jer je važno da biramo koga biramo!