“Javni sektor preopterećen i neodrživ”

Gotovo identičan broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru bio je registrovan 2014. godine, istaknuto je na okruglom stolu u Media i reform centru na kome je prezentovana publikacija “Preporuke za unapređenje zapošljavanja u javnom sektoru”.

“Po 80.000 zaposlenih u javnom sektoru i skoro isto toliko u privatnom, a sa još 1.600.000 penzionera na budžetu, jasno je da je ovakav sistem neodrživ. Pogotovo kada imamo u vidu da je prosečna bruto plata u javnom sektoru 70.000 dinara, a u privatnom upola manja”, zaključio je koordinator projekta Ivo Čolović.

Kao najveći problemi pri zapošljavanju u javnom sektoru uočeni su nedovoljna transparentnost i jednakost kandidata.

“Konkursi za posao treba da budu javno dostupni svima – prethodni zakon je predviđao objavljivanje konkursa u Službenom glasniku, koji je retko ko čitao. Aktuelna regulativa, međutim, predviđa da se konkursi oglašavaju u časopisu Nacionalne službe za zapošljavanje, što je u praksi ipak dostupnije onima koji traže posao”, napominje pravni konsultant Savo Manojlović.

Poseban osvrt na okruglom stolu bio je usmeren na načine izveštavanja o zapošljavanju. Novinarka Južnih vesti Marija Vučić ocenjuje da je nepotizam veoma prisutan u javnom sektoru, naročito u zdravstvenim ustanovama.

“U nekoliko zdravstvenih ustanova na jugu Srbije direktori su zapošljavali svoju decu bez prethodne konsultacije Agencije za borbu protiv korupcije”, navodi Vučićeva.

Na osnovu istraživanja obavljenog u proteklih 18 meseci, opšta preporuka je povećanje transparentnosti pri zapošljavanju u javnom sektoru i omogućavanje iste startne pozicije svim kandidatima.