SVEČANA DODELA NAGRADA

NIŠ – Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ u ponedeljak, 21. decembra, organizovaće svečanu dodelu nagrada mladim saradnicima romske nacionalnosti koji su prethodnih godinu dana, u okviru projekta „Lokalni mediji za prava Roma“, bili angažovani kao saradnici u lokalnim medijima. Tom prilikom posetiocima će biti prikazan i dokumentarni film o realizaciji projekta.

„Lokalni mediji za prava Roma“ jeste projekat koji je podržala organizacija Civil Rights Defendersa i čiji je cilj da putem lokalnih medija poboljša informisanje Roma o načinima pružanja besplatne pravne pomoći koju nude organizacije civilnog društva, ali i neromske populacije o problemima koje Romi imaju u lokalnim sredinama.

Tokom godinu dana novinari iz sedam redakcija članica PU „Lokal pres“ pratli su aktivnosti OCD u Bujanovcu, Vranju, Nišu, Novom Pazaru, Prijepolju, Valjevu, Loznici, Negotinu i Knjaževcu, doprinoseći unapređenju položaja romske nacionalne zajednice u lokalu i javnim zagovaranjem uticali na unapređenje lokalnih politika.

U projektu su učestvovali novinari „Vranjskih“ iz Vranja, „Južnih vesti“ i „Roma world-a“ iz Niša, „Novih knjaževačkih novina“ iz Knjaževca, „Lozničkih novosti“ iz Loznice, TV „Foruma“ i „Polimlja“ iz Prijepolja. Lokalni novinari bili su mentori odabranim mladim saradnicima romske nacionalnosti, koji su imali priliku da prođu kroz sve faze novinarskog rada i na kraju urade samostalno medijski prilog.

KO:                 Snežana Milošević, generalna sekretarka PU „Lokal pres“

                        Marija Obrenović, urednica na projektu „Lokalni mediji za prava Roma“

ŠTA:               Svečana dodela nagrada

KADA:            Ponedeljak, 21. decembar 2015, u 12 časova

GDE:               Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

KONTAKT:     Marija Obrenović, novinarka saradnica

                        Tel.: (034) 362 871, e-mail: lokpres@eunet.rs