Čestitka iz grada volontera!

Međunarodni dan volontera prilika je da odamo javno priznanje svim mladim ljudima u našem gradu na doprinosu koji pružaju kao pokretači akcija za održivi razvoj grada, poručuju kolege iz EU info pointa iz Niša.

Volontiranje pruža priliku mladim ljudima da steknu nove veštine, da učeći jedni od drugih nadograđuju sebe, jačaju svoje liderske kapacitete, i uz sve to aktivno doprinesu zajednici u kojoj žive. Osećaj vlastite vrednosti i zadovoljstva im je najveća nagrada, a današnji dan svakako je prilika da se u našem društvu volontiranje prepozna i podrži kao vrednost, da se prizna značaj volonterskog rada.

Energija džeza, tolerancije i solidarnosti, koju volonteri iz mnogih gradova zemlje i inostranstva svakog leta donesu gradu tokom Nišville jazz festivala, postala je već svojevrstan brend Niša i Srbije. Veliki broj volontera ustao je i tokom poplava, a danas gotovo da u Nišu nema događaja, i to ne samo sportskih ili kulturnih, na kojima nisu angažovani volonteri.

„Volonteri postaju fenomen buđenja građanske svesti. Stubovi volontiranja su dobra volja, tolerancija i solidarnost. Volonterstvo je vrednost prepoznata širom Evrope, ali to mora biti težnja i Srbije. Upravo je Niš na neki način zaslužan što se kreće sa izmenom Zakona o volontiranju koji treba da obezbedi kvalitetnu zaštitu volontera, standardizaciju rada sa volonterima, a posebno vrednovanje volonterskih sati“, reči su Marjana Cvetkovića, člana Tima Evrope Srbija.

Sa željom da nove generacije niških volontera ojačaju poziciju Niša kao grada volontera, čestitamo im njihov dan.

Dodatne informacije: Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 5. decembra 1985. godine kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Prepoznavajući značaj volonterizma, Evropa je 2011. godinu proglasila godinom volontera.