Završena selekcija za konkurs „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini“

Nakon završetka selekcionog procesa, odabrani su pobednici nagradnog konkursa „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini“. Šestoro novinara učesnika konkursa biće nagrađeno za svoj doprinos u izveštavanju o temi sive ekonomije i širenju svesti građana o posledicama trgovanja u sivoj zoni.

Selekcioni proces obuhvatao je dve faze. Nakon uvida u ispravnost i tehnički deo pristiglih radova, pobednike je odlučio tročlani žiri, u čijem sastavu su bili Anđela Milivojević (CINS), Ivan Radak (NALED) i Ljubica Maksimović (Centar za razvoj liderstva). U obzir su uzimani sledeći kriterijumi:

  • procena konkursne dokumentacije;
  • kontinuiranost u izveštavanju i posvećenost temi ilegalne trgovine;
  • tehnička opremljenost sadržaja;
  • vidljivost objavljenog sadržaja;
  • raznovrsnost – izveštavanje o različitim oblicima i uticajima ilegalne trgovine na ekonomiju naše zemlje;
  • istraživački pristup (kritički pristup, širi prikaz od faktografskog navođenja podataka, konsultovanje zakona / dokumenata, relevantnih sagovornika, ilustrativni primeri iz života i sl.);
  • jasnost poruke u smislu širenja svesti javnosti o štetnom uticaju ilegalne trgovine po državu i građane.

Na osnovu navedenih kriterijuma, ovako izgleda rang-lista novinara pobednika konkursa:

1. Marija Vučić, Južne vesti

2. Dijana Subotički – Miletić, Televizija VK iz Kikinde / RTV

3. Tamara Tankosić, RTS

4. Bratislav Ilić, TV B92, dopisnik iz Leskovca

5. Marko Smiljković, Građanin – internet portal

6. Marko Lopušina, Večernje novosti

Svih šestoro novinara biće javno nagrađeni za svoj doprinos u izveštavanju o temi sive ekonomije na podeli nagrada i tribini koja je zakazana za 29. septembar 2015. u Medija centru Beograd.

S obzirom na štetan uticaj ilegalne trgovine i sive ekonomije na celo društvo, Media i reform centar Niš je u okviru Programa „Pokreni se za budućnost”, a uz finansijsku podršku kompanije Filip Moris, realizovao projekat „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini”. Kao vid novinarskog doprinosa borbi protiv sive ekonomije organizovan je trening za novinare (20. februar 2015) i nagradni konkurs na temu izveštavanja o posledicama sive ekonomije.

Konkurs „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini” pokazao je da novinari na lokalnom nivou mogu da daju veliki doprinos informišući javnost o posledicama i šireći svest građana da je plaćanje i trgovanje u sivoj zoni zapravo produbljenje problema i dodatna degradacija ukupne ekonomske situacije.