„Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope“

Beograd, 19. februar 2015. – Program Partnerstva za razvoj medija jugoistočne Evrope (South-East European Partnership for Media Development – SEENPM) nastavljen je sastankom Upravnog odbora u Beogradu. Predstavnici Medija centra Beograd i Media i reform centra Niša organizovali su sastanak sa kolegama iz Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije kako bi sumirali dosadašnje rezultate i ustanovili naredne aktivnosti u regionu jugoistočne Evrope.

U prvoj godini rada na zajedničkom projektu oformljeni su timovi u svim zemljama članicama SEENPM mreže. Takođe, priređeni su izveštaji o uslovima zapošljavanja novinara. Ovi izveštaji biće tema nacionalnih radionica i treninga o javnom zagovaranju u svih pet IPA zemalja (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija). Radionice su namenjene novinarima, a trening sesije o javnom zagovaranju biće otvorene za različitu publiku.

 „Ovo je bila ‚tiha godina‘, vreme razvoja i temeljnog istraživanja. Naš rad se sada ubrzava i za samo nekoliko sedmica će slika o situaciji u regionu biti obogaćena obiljem informacija i preporuka naših partnera, koji lokalnu medijsku zajednicu poznaju bolje od ostalih“, izjavila je Joana Avadani, koordinatorka projekta.

Na sastanku je predstavljen i prvi u nizu izveštaja o uticaju koji napad na satirični nedeljnik Šarli Ebdo ima na region.

Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope realizuje konzorcijum medijskih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije. Kroz ovaj projekat članovi SEENPM mreže prvenstveno se bave uslovima rada novinara, medijskim obrazovanjem (kako novinara, tako i javnosti) i slobodom izražavanja. Predstavnici medija sa Kosova i Turske će takođe biti uključeni u rad. Projekat sufinansira Evropska komisija.

Kontakt: Mladen Velojić, direktor Media i reform centra Niš; mladen@mirc.rs.