Akademija za razvoj lokalnih medija 2023/24

Želiš da pišeš o nekoj temi? Voleo/la bi da tu temu istražiš, da pronađeš dobre sagovornike? Značilo bi ti da na tom tekstu radiš sa medijskim profesionalcima i u saradnji sa mentorom? U tom slučaju je škola novinarstva, koju organizuje Media i reform centar Niš, pravo mesto za tebe. 

Mladi novinari i novinarke se suočavaju sa brojnim izazovima – od pronalaska teme, istraživanja, preko traženja adekvatnih sagovornika i informacija, pa do samog pisanja teksta. Svi znamo da se novinarstvo uči, ali i da je to “zanat koji se krade”. Zato je važno da mladi novinari/ke svoje prve novinarske korake prave uz profesionalne novinare/ke.

Uz posebno osmišljene module polaznici i polaznice naše škole – Akademije za razvoj lokalnih medija, moći će da usavrše svoje novinarske veštine i prilagode ih modernom, digitalnom okruženju. Neke od oblasti koje će polaznici obrađivati su osnove pisanja teksta, intervju, istraživačko novinarstvo, fotografija, društvene mreže, novinarska etika, medijsko pravo. Akcenat na svim radionicama je stavljen na praktičan rad, rad na tekstovima i pisanje.

Neki od predavača na našoj Akademiji za razvoj lokalnih medija bili su Jelena Zorić, Ljubica Gojgić, Vojislav Stevanović, Stefan Marković, Saša Đorđević… Polaznici su na svojim pričama radili sa mentorima Jovanom Gligorijević i Aleksandrom Stankovim. Članci su objavljeni na našem portalu, a neke od njih preneli su i mnogi mediji širom Srbije. 

Projekat je podržan od strane Američke ambasade u Srbiji