INICIJATIVA ZA DONOŠENJE ZAKONA O LUSTRACIJI „PRELETAČA“

Samo dva meseca nakon održanih lokalnih izbora u Srbiji, sastav lokalnih parlamenata razlikuje se od izbornih rezultata. Odbornici izabrani sa lista jedne partije prelaze u drugu stranku, neretko sasvim suprotnih programskih i vrednosnih opredeljenja. Nacionalna koalicija za decentralizaciju smatra da su ova „preletanja“ suštinski slučajevi prekrajanja izborne volje građana i obesmišljavanje procesa izbora i glasanja. Reč je o zlupotrebi poverenja građana koja se dešavala i ranije, trgovini mandatima u kojoj ne znamo šta se prodaje i po kojoj ceni.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju zato pokreće inicijativu za donošenje Zakona o lustraciji „preletača“ koji bi se bazirao na trgovini uticajem, iz člana 366 krivičnog zakonika Republike Srbije. Pokretanje krivičnog postupka dalo bi mogućnost oduzimanja mandata poslanicima i odbornicima koji prekrajaju izbornu volju građana težeći ka potencijalnom unovčavanju svojih funkcija.

„Srbija je jedna izborna jedinica i ima proporcionalni sistem, te preletanje odbornika i poslanika nakon izbora ima dimenzije izborne krađe. Svi političari koji nakon izbora napuštaju svoju izbornu listu ili prelaze u drugu političku opciju, Zakonom o lustraciji ‘preletača’ sankcionisali bi se tako što bi im se, po našem predlogu, oduzimali mandati ili izrekla višegodišnja zabrana kandidovanja u izbornom procesu na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, odnosno izrekla zabrana obavljanja bilo kakve javne funkcije u periodu od najmanje deset godina“, kaže Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Dosadašnja praksa „javne osude“ preletanja nije uspela da umanji broj takvih slučajeva, koji su naprotiv sve češći, tako da je jedino efikasno i održivo rešenje – sankcionisanje.

Brojni su primeri u Srbiji zašto sadašnji izborni sistem mora da doživi drastične promene kako bi se sprečila promena izborne volje građana. Na primer, na Vračaru su građani najveće poverenje poklonili listi „Vračar slobodno“, ali je mogućnost da ta lista ponovo formira vlast nedavno onemogućena zato što je odbornik LDP-a sa te liste dao podršku Srpskoj naprednoj stranci u zamenu za mesto predsednika Skupštine opštine. U opštini Bela Palanka dogodila se slična situacija: iako je Socijaldemokratska partija Borisa Tadića osvojila većinu, čitav odbor prešao je u Srpsku naprednu stranku pod izgovorom da je to „u interesu građana i zbog bolje i kvalitetnije podrške države“.

Pozivamo sve zainteresovane strane da se priključe inicijativi i daju preporuke za unapređenje čitavog procesa i kako bi se predupredio problem da pojedini izabrani predstavnici građana pokušavaju da „unovče“ svoje mandate na političkom tržištu Srbije.

Više informacija možete naći na sajtu biramkogabiram.rs

JAVNA FUNKCIJA NIJE PRIVILEGIJA, VEĆ ODGOVORNOST!