GRADSKI FORUM „Bezbednosna kultura mladih“

Bezbednost mladih i prevencija nasilja uz podizanje svesti građana da je bezbednost omladine odgovornost svih – bila je tema foruma održanog u Media i reform centru Niš u utorak, 5. jula 2016. godine.

O ovoj temi razgovarali su gradski većnik za omladinu i sport Milan Pešić, član Radne grupe za bezbednost mladih Grada Niša Marjan Cvetković, pripadnik Žandarmerije Stefan Milovanović. Forumom je moderirala master studentkinja komunikologije Vanja Stojković.

„Ovo je kompleksna tema, o kojoj se stalno mora diskutovati. Mi smo kao društvo razvili stereotipe o mladima i o njima se uglavnom izveštava kada urade nešto loše. Moramo pomoći omladini ovoga grada tako što ćemo im konstantno davati pozitivne primere“, naglasio je Stefan Milovanović.

„Mladi u Nišu se ne osećaju bezbedno ni u ekonomskom ni u socijalnom pogledu, oni brinu za svoju budućnost. Kada govorimo o opštoj bezbednosti, moramo se baviti prevencijom nasilja kroz edukacije o vršnjačkom nasilju. Strategija o bezbednosti, koja je uključivala i bezbednost omladine kao vrlo bitan deo, pokazala se dobrom, a nadamo se da će i naredna biti takva“, rekao je Milan Pešić.

„Veliki je problem što se o mladima najčešće govori u negativnom kontekstu. Tu glavnu ulogu imaju mediji, koji bi mnogo više morali da prezentuju lepe teme o uspehu mladih ljudi. Ne možemo biti funkcionalno društvo ukoliko negativne događaje stavljamo u prvi plan, a pozitivne marginalizujemo“, zaklučio je Marjan Cvetković i ocenio da je ovakva situacija, kada je reč o bezbednosti, delom posledica i lošeg obrazovnog sistema.

Treba naći način da informacije stignu do mladih, jer je njihova neinformisanost, iz koje proizilazi nezainteresovanost, jedan od glavnih uzroka ugrožene bezbednosti i porasta nasilja, zaključeno je na forumu.