SEENPM osuđuje hapšenje turskih novinara

Evropska mreža Jugoistočne Evrope za profesionalizaciju medija (SEENPM) najoštrije osuđuje pritvaranje  dvoje novinara i aktivista za ljudska prava u Istanbulu, koje se dogodilo 20. Juna, na osnovu optužbi za “pravljenje terorističke propagande.”

Erol Onderoglu, Turska predstavnica Reportera bez granica i novinar Bianeta, član SEENPM; novinar Ahmet Nesin i Orkan Korur Fincancı, šef fondacije za ljudska prava Turske (THIV) privedeni su zbog toga što su se solidarisali sa glavnim i odgovornim urednikom dnevnika, Ozgurom Gundemom.

Hapšenja su se pojavila kao poslednja u nizu udaraca na slobodu izražavanja u Turskoj, gde je vlada, pod kontrolom Partije pravde i razvoja, predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (AKP), koja agresivno koristi Krivični zakonik i antiterorističke zakone kako bi se smanjile istrage oko javnih poslova i uticaja na medijske slobode. U ovom trenutku, postoji blizu 40 novinara koji se nalaze po zatvorima u Turskoj. Pojavljuju se i drugi oblici pritisaka kao što su masovna otpuštanja novinara, policijske racije u prostorijama medija, kao i nasilje nad pojedinim medijima.

Prema platformi 24, koju je objavila SEENPM, Vlada kontroliše oko 90 procenata medija, na direktan ili indirektan način, uključujući državnu televiziju TRT. Sa druge strane  postoje samo tri  nezavisna TV kanala, kao i manje od pet niskotiražnih nezavisnih novina.

SEENPM poziva demokratske vlade i međuvladine organizacije- uključujući Evropsku uniju, UN i OEBS-u da hitno zatraže  oslobađanje uhapšenih novinara i aktivista, kao i prestanak krivičnog gonjenja nastalog usled kritičkog izveštavanja. Ovo što se dešava u Turskoj ima veliki uticaj i na region, jer vlade u jugoistočnoj Evropi i Kavkazu se često ponašaju kao i Vlada u Ankari, kada je u pitanju ugrožavanje slobode izražavanja.

SEENPM takođe poziva novinare i aktiviste za ljudska prava u regionu da najoštrije osude najnovija hapšenja i izraze solidarnost sa turskim kolegama. Skrećemo pažnju na pogoršanje rada turskih sudova i pozivamo pravnike da krenu u protest zbog zlostavljanja medijskih radnika i politizacije turskog pravnog sistema.

SEENPM je mreža od 18 medijskih centara i instituta u 12 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.