Žestoka rasprava na tribini o medijskim slobodama

Na okruglom stolu o medijskim slobodama , sufinansiranju medija i bezebednosti novinara u Nišavskom regionu ispoljeno je nezadovoljstvo primenom medijskih zakona u praksi. Uočeno je da njima nije povećan stepen medijskih sloboda. ,,Sloboda izražavanja i prostor za kritički dijalog u medijima i društvu je bitno sužen’’, ocenio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Na 213 konkursa je podeljeno više od 2.000.000 dinara i to nije jedini novac koji država uplaćuje medijima. ,,Od 167 lokalnih samouprava i 191-og raspisanog lokalnog konkursa, u više od dve trećine slučajeva su primećene nepravilnosti’’, istakao je predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović. On je dodao i da je celokupan proces medijskog sufinansiranja netransparentan,

,,Situacija po pitanju održivosti medija danas je gora nego 2000. godine, kad je bila najgora’’, preneo je rezultate IREX-ovog istraživanja urednik Južnih vesti Predrag Blagojević. ,,Usvajanjem ovakvih medijskih zakona, korupcija i kriminal su legalizovani’’, dodao je on.

Iako su se i govornici i prisutni saglasili da su medijski zakoni pogoršali situaciju u medijima, došlo je do žučne rasprave u Media i reform centru.

Valentina Krstić iz Lokalnog antikorupcijskog foruma je istakla da je saradnja ovog tela sa niškim medijima bila ,,sasvim korektna dok LAF nije zatražio da u medije uđe njihov građanski posmatrač’’. Bivši urednik privatizovane Niške televizije Milan Petković je ocenio da se ,,aktuelnim zakonom ukida pravo na objektivno informisanje južnije od Beograda jer nema javnih servisa ispod Save i Dunava’’.

Predstavnici Udruženja predsednika skupština stanara ocenili su da i ostali delovi Srbije treba da imaju svoj javni servis, poput Vojvodine, koji bi se programski finansirao.