STUDENTI I NASTAVNICI UNIVERZITETA ALABAMA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U NIŠU

Treću godinu zaredom grupa studenata i nastavnika sa državnog Univerziteta Alabama u Taskalusi (SAD) boravi na Filozofskom fakultetu u Nišu u okviru projekta The Serbia Fellowship Experience (SFE).

Rukovodilac projekta, studentkinja Anđela Laban je tim povodom nap res-konferenciji u Media i reform centru ocenila da je ovakav način druženja i saradnje sa američkim studentima ,,neverovatno iskustvo tokom koga smo stekli mnogo prijatelja. Imamo jako slična interesovanja uprkos tome što živimo na dva različita kontinenta’’.

Ništa manje projektom nisu zadovoljne ni Anđeline kolege sa Univerziteta Alabama. Tara Masule je drugi put u Nišu gde se, kako kaže, ,,oseća kao kod svoje kuće’’. Njen kolega Majkl Ćuli kaže da je ,,boravak u Srbiji dragoceno iskustvo putem koga je saznao više o sebi. Biti Amerikanac u Americi i biti Amerikanac u Srbiji su dve potpuno različite priče’’.

Tokom boravka u Srbiji gosti iz Amerike imaju razne aktivnosti na fakultetu i u gradu, obilaze kulturno-istorijske znamenitosti Niša, a posetili su i Blace, gde se nalazi druga grupa studenata i profesora sa Univerziteta Alabama, kao i atrkativan turistički lokalitet, Đavolju varoš.

Prof. dr Tatjana Paunović smatra da je ,,ovo jedan od najznačajnijih projekata Filozofskog fakulteta. Voleli bismo da pošaljemo naše studente u uzvratnu posetu u Alabamu, ali je za sada to finansijski neostvarivo’’.

Tokom tri posete američki studenata Srbiji, kroz naš grad je prošlo ukupno oko stotinu studenata sa Univerziteta Alabama.