POLAZAK „BUSA IZBORNE REFORME“ – ZA NARODNE, NE PARTIJSKE POSLANIKE

Da li biste voleli da imate svog predstavnika u parlamentu, šta predstavja “Bus izborne reforme”, koliko su mladi zastupljeni u donošenju bitnih odluka – bile su teme o kojima su na pres-konferenciji u Media i reform centru govorili Danijel Dašić i Danijela Radošević iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Ivan Topalović iz organizacije Proaktiv.

Aktivisti okupljeni oko inicijative Biram koga biram će u subotu, 21. maja, od 11 do 16 časova na Trgu kralja Milana razgovarati sa građanima o tome zašto je važno da građani u Skupštini Srbije imaju „narodne, ne partijske poslanike“. Najavljen je polazak „Busa izborne reforme“, u sklopu nacionalne kampanje Biram koga biram, i u narednih mesec dana obići će još sedam gradova širom Srbije.

„Bus predstavlja inicijativu za promenu izbornog zakona koja dobiija podršku građana širom Srbije i koju je do sada podržalo više od 15.000 ljudi“, rekla je Danijela Radošević iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i dodala da će u subotu svi zainteresovani moći da sa aktivistima razgovaraju o efikasnosti postojećeg izbornog sistema i njegovim premenama.

„Pored ‘Busa izborne reforme’, građani će imati priliku da postave #pravopitanje poslanicima koji bi trebalo da predstavljaju upravo te građane u Narodnoj skupštini i da zastupaju njihove interese. Mi ćemo prikupljati pitanja za poslanike i proslediti im uz podsećanje da je važno da ispune obećanja data građanima pre izbora“, rekla je Radoševićeva.

U okviru ove akcije biće predstavljeni i nalazi višemesečnog istraživanja ekspertskog tima koji takođe ukazuju na nedostatke postojećeg izbornog sistema.

„Želimo da dođemo do većeg broja građana, jer je to jedan od načina da objasnimo ljudima zašto ne valja aktuelni izborni sistem“, rekao je Danijel Dašić i naglasio da je građanski aktivizam vakcina koja najbolje deluje. „Očito je da ovaj izborni sistem od Srbije pravi partokratiju, a ne demokratiju, imamo urušavanje institucija sistema, a sa druge strane imamo jačanje moći partija. Vreme je da se poboljša trenutni izborni sistem”, zaključio je Dašić.

„Mi smo jedna od brojnih organizacija civilnog društva koja je dala podršku ovoj inicijativi, jer smatramo da svi treba da podrže promenu trenutnog izbornog sistema, koji pogoduje jedino partijama, nikako građanima“, rekao je Ivan Topalović iz organizacije Proaktiv i osvrnuo se na i dalje nedovoljnu zastupljenost mladih u donošenju važnih odluka. „Očekujemo da bar jedna četvrtina poslanika budu mladi ljudi“, dodao je Topalović.

Inicijativa Biram koga biram okuplja građane i predstavnike civilnog društva iz 12 gradova u Srbiji, eksperte u oblasti izbornog prava, kao i poslanike koji dele ove vrednosti. „Bus izborne reforme“ će nakon Niša stići i u Novi Pazar, Užice, Kruševac, Kragujevac, Pirot, Zaječar i Kikindu.

Aktivnosti inicijative sprovode se uz pomoć mreže udruženja okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) i aktivističkih grupa Srbije u pokretu (SuP).