Novi izveštaj o slobodama medija: prepreke umesto napretka u jugoistočnoj Evropi

U šest zemalja jugoistočne Evrope, sloboda medija je pod jačim pritiskom nego ranije. Samo tri zemlje su ostvarile napredak, dok je jedna zemlja zadržala prošlogodišnji ranking. Ovo je rezultat izveštaja o slobodama medija urađenog od strane NVO “Reporteri bez granica” (RBG ). Rumunija i Srbija su ostvarile najbolje rezultate (rangirane su na 49. i 59. mestu  od 180 zemalja). Makedonija i Bugarska su najlošije plasirane zemlje (rankirane na 118. i 113. mestu), u skladu sa istraživanjem RBG.

Pri tome se negativan trend u regionu Balkana nastavlja. “Uprkos napretku u procesu integracija zemalja jugoistočne Evrope u strukture EU, medijski pejzaži jugoistočne Evrope se i dalje bave ozbiljnim preprekama oko postizanja slobode i pluralizma medija”, kaže šef KAS (Konrad Adenauer Stiftung) medijskog programa za jugoistočnu Evropu, Kristijan Spahr . “Iako su novinari zvanično nezavisni, oni su i dalje pod pritiskom, ne samo političkih aktera, već i  vlasnika medija i oglašivača . Postoji samo nekoliko šire priznatih standarda u profesionalnom izveštavanju, a javna podrška slobodi medija je niska.”

Prema Spahru, rangiranje “Reportera bez granica” se ne mogu ogledati u svim dešavanja u medijima u svakoj zemlji. Međutim, to je važan pokazatelj za opšte uslove.”Budući da postoji dugoročni negativni trend, političari i predstavnici medija treba da reaguju.”

Prema KAS medijskom programu za jugoistočnu Evropu, sledeća pitanja vezana za medijske slobode i pluralizam su tipična za zemlje transformacije u regionu:

  • Tendencije monopolizacije u pojedinim medijskim sektorima
  • Netransparentna vlasnička struktura i izvori sredstava medija
  • Državne i javne agencije su najveći oglašivači, posebno u štampanim medijima
  • Politički interesi preovlađuju za vlasnike medija
  • Učešće medija u političkim kampanjama
  • Delimično nejednak pristup distributivnim mrežama
  • Nedovoljne pravne garancije za slobodu medija
  • Slaba samoregulacija i lobiranje predstavnika medija
  • Neadekvatni uslovi rada novinara
  • Nedostaje konsenzus među predstavnicima medija o etičkim standardima

Interakcija ovih faktora uzrokuje da su čak i neke zemlje EU postigle slab ranking. Na primer, Bugarska je rangirana između Maldiva i Zambije, prema RVB. “Novinari u Bugarskoj nisu sistematski ugnjetavani, ali loši uslovi u medijskom sektoru masovno ograničavaju njihovu slobodu”, navodi Spahr .

U Bugarskoj, kao i u Rumuniji, poverenje građana u nezavisnost medija je znatno niska. Ovo je takođe pokazalo istraživanje KAS . Samo 12 odsto Bugara i samo 28 odsto Rumuna veruje da su mediji u njihovoj zemlji nezavisni (rezultati iz 2016. i 2015. godine ) .

Prema drugoj KAS studiji, svaki drugi novinar u Bugarskoj doživljava pritisak od strane političkih i ekonomskih aktera. Svaki treći predstavnik medija kaže da je u njegovom mediju nije dozvoljeno izveštavanje o određenim temama, licima i kompanijama.

“Politička stabilnost je važan faktor za proširenje EU, međutim , društvenim vrednostima kao što su sloboda izražavanja i pluralizam medija moraju biti čvrsto uspostavljeni.”, kaže Kristijan Spahr . ” Ako EU želi da uspešno nastavi svoje proširenje, treba uzeti u obzir snažnije sprovođenje ovih demokratskih vrednosti.”

Nemačka je rangirana na 16. mestu, Austrija na 11. i Švajcarska na 7. mestu liste RVB .

Ceo izveštaj možete preuzeti ovde.