„Socio-edukativne usluge u Srbiji – stanje i potrebe“

U ponedeljak, 28. mart 2016. godine, u 12.00 časova, u Regionalnom centru za obrazovanje u Nišu (ul. Pariske komune bb), Grupa za decu i mlade „Indigo“, u saradnji sa UNICEF-om i Centrom za socijalnu politiku, organizuje okrugli sto na temu „Socio-edukativne usluge u Srbiji – stanje i potrebe“.

Cilj okruglog stola je razmatranje mogućnosti i potreba za pružanjem socio-edukativnih usluga u Srbiji.  Pregled pružanja socio-edukativnih usluga u Srbiji, koji će biti predstavljen na okruglom stolu, identifikovao je 87 usluga koje su pružaoci svrstali u grupu socio-edukativnih usluga – međusektorskih usluga koje u centar stavljaju korisnika i odgovaraju na specifičnu grupu potreba.

Ove usluge u zajednici predviđene su Zakonom o socijalnoj zaštiti i namenjene su kao vid pomoći pojedincima i porodicama koje su u krizi, radi unapređivanja porodičnih odnosa, prevazilaženja kriznih situacija i sticanja veština za samostalan i produktivan život u društvu. Međutim, ove usluge nisu standardizovane, niti su doneti podzakonski akti koji bi regulisali pružanje ovih usluga.

Učesnici okruglog stola biće predstavnici UNICEF-a; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu; Centra za socijalnu politiku; društvenih centara iz Bojnika, Lebana, Niša, Pirota, Prokuplja, Surdulice i Vladičinog Hana; lokalnih samouprava; škola itd.

 Društveni centri u jugoistočnoj Srbiji pružaju podršku obrazovanju, ličnom razvoju i društvenom uključivanju sve dece, zahvaljujući saradnji udruženja Građanski savet Opštine Bojnik, Društvo Roma „Prokuplje“ i KIC „Pralipe“; opština Lebane, Surdulica i Vladičin Han; Grada Niša, Gradske opštine Palilula i Grupe za decu i mlade „Indigo“, a uz podršku UNICEF-a. U 2015. i 2016. godini, uključili su oko 1.000 dece i oko 250 roditelja u svoje aktivnosti.

Za više informacija obratite se Tamari Simonović, izvršnoj direktorki Grupe za decu i mlade „Indigo“ (063 410 904, tamara@indigo.org.rs).