Od sutra popis pasa i vlasnika – saglasni i komunalci i udruženja

Osnovni uzrok problema za veliki broj pasa na gradskim ulicama jesu neodgovorni vlasnici, saglasili su se predstavnici JKP Mediana i aktivisti nekoliko udruženja za zaštitu životinja.

“Budući da u gradu nema nikakve evidencije o broju pasa, od sutra počinjemo popis svih vlasnika i njihovih pasa”, najavio je direktor JKP Mediana Bratislav Vučković. Na ovu odluku s odobravanjem gledaju u gradskim udruženjima za zaštitu životinja.

“Odgovorno tvrdimo da, i kada bismo sklonili sve pse sa ulica, za nekoliko meseci bi ponovo ulice bile pune lutalica, jer je problem neodgovorno vlasništvo. Primera radi, nikad niko nije kažnjen za držanje nečipovane životinje”, napominje Ana Mitrović iz niškog Udruženja za zaštitu životinja.

“Napadi lutalica u prethodnom periodu najčešće su se događali na Starom groblju. To mesto je leglo zaraze, a problem je u ovom trenutku kompleksan budući da je za uređenje ovog mesta zadužena JKP Gorica, čiji je status upitan”, rekao je predsednik nadzornog odbora JKP Mediana Bratislav Blagojević.

Pres-konferenciji u Media i reform centru prisustvovao je i frontmen “Riblje čorbe” Bora Đorđević, koji je i promoter JKP Mediana. On je najavio humanitarni koncert u Tvrđavi na kojem će, osim njegovog benda, učestvovati još muzičara, a prihod će ići za izgradnju azila za pse na koji Niš čeka skoro četvrt veka.