Mala i srednja preduzeća mogu pomoći niškoj privredi

Šesti gradski forum sa temom „Niš u godini preduzetništva“ održan je u Media i reform centru Niš. Vlada Srbije i Ministarstvo privrede proglasili su 2016. godinom preduzetništva. O tome kakva je pozicija Niša u okviru ovog državnog projekta, da li su mala i srednja preduzeća spas za nišku privredu, ali i kako pomoći preduzetnicima razgovarali su Milivoje Jovanović iz udruženja ENECA, Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša i prof. dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu. Razgovor je vodio Dejan Tasić.

Mala i srednja preduzeća mogu pomoći niškoj privredi, na duge staze. Da bi rezultati bili vidljivi, svi sektori u državi moraju biti udruženi, kaže Milivoje Jovanović. On smatra da se kod građana mora menjati svest ne samo o važnosti započinjanja sopstvenog posla već i o tome da se u biznisu treba učiti na greškama. Nekada ne uspe prvi biznis, nego tek treći, ali to ne treba da obeshrabri one koji planiraju da budu preduzetnici, kaže Jovanović.

Da uspešan biznis zavisi i od mentaliteta, ističe Milan Ranđelović. On smatra da je mentalitet na jugu Srbije takav da se građani teško upuštaju u preduzetničke vode. Kada to i urade, onda nisu dovoljno ambiciozni, pa često, umesto da svoj proizvod i usluge plasiraju van zemlje, oni razmišljaju samo o lokalnom tržištu. Ranđelović napominje da je i ranijih godina bilo dosta programa koji su podsticali razvoj malih i srednjih preduzeća, ali da ti programi često nisu bili adekvatno promovisani. On smatra da je ključno pitanje koliko para Niš može da očekuje od predviđenih 16 milijardi, koliko je država najavila da će odvojiti u godini preduzetništva.

Profesor Boban Stojanović kaže da se suma koja je predviđena za podršku preduzetništvu treba trošiti pažljivo i na transparentan način, ali i da se nada da pomenuta suma od 16 milijardi nije samo deo predizborne retorike. Stojanović smatra da je više malih i srednjih preduzeća bolje nego jedan gigant, a da ljude treba podsticati da se bave preduzetništvom tako što će se promovisati primeri dobre prakse, kao što su i preduzetnici programa „Pokreni se za posao“. Nakon šest godina, ovaj projekat pomogao je 490 preduzetnika iz 106 opština. Najviše klijenata je, kaže Milivoje Jovanović, sa juga Srbije, a ovaj program je nešto pozitivno što je krenulo iz Niša.

Učesnici foruma saglasili su se da svi zajedno moramo raditi na menjanju imidža siromašnog juga i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za buduće preduzetnike.