Kikinda, Pirot i Vršac napokon gradovi, Milanovac i dalje mesna zajednica?!

MINISTARSTVO PREKRŠILO ZAKON, ŠEST GODINA BEZ REAKCIJE

Šest godina nakon podnošenja građanske inicijative da Pirot i Kikinda dobiju status grada, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije kojima je ta promena i ostvarena. Nažalost, ovim izmenama nije predviđeno da (mesna zajednica) Donji Milanovac dobije status opštine, što je bio sastavni deo ove inicijative.

Zabrinjavajuća je i činjenica da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na ovu inicijativu nije odgovorilo više od šest godina (tokom mandata premijera Cvetkovića, Dačića i Vučića) niti je prosledilo na skupštinsku raspravu iako je na to bilo obavezno Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, što predstavlja zaobilaženje institucija sistema. Takođe, smatramo da je indikativno to što je bilo neophodno da se ovo pitanje pokrene “politički” iako postoji jasan zakonski okvir koji je omogućio da sami građani mogu da podnesu ovakvu inicijativu.

Inicijativu za izmenu ovog zakona, 2010. godine potpisalo je skoro 30.000 ljudi, a iza nje stale su i skupštine opština Pirot i Kikinda. Nacionalna koalicija za decentralizaciju podržala je tada inicijativu građana Pirota, Kikinde i Donjeg Milanovca i u saradnji sa profesorima Univerziteta u Nišu izradila analizu o “prostornim, demografskim i drugim pokazateljima efekata promene koja se inicira” koja je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije (član 12, stav 2) predviđena kao obavezni deo inicijative i koja je bila neophodna kako bi se krenulo u proces izmene statusa. Ovoj inicijativi pridružili su se i građani Vršca kojima je takođe obezbeđena stručna konsultacija. Smatramo da je nepostupanjem po ovom osnovu umanjena politička suverenost građana kao osnova građanske slobode i izražavanja političke volje.

Pozivamo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da izvrši svoju zakonsku dužnost i da se izjasni i povodom inicijative građana Donjeg Milanovca da ova mesna zajednica (?!) dobije status opštine.

Čestitamo građanima gradova Kikinde i Pirota na uspehu njihove inicijative i sada već gradonačelinku Pirota Vladanu Vasiću, koji je javnost podsetio da su ovu izmenu Zakona inicirali građani.

Na redu je Donji Milanovac!

Nacionalna koalicija za decentralizaciju