GRADSKI FORUM- „Organizacije civilnog društva – partneri ili opozicija vlasti?“

Peti gradski forum sa temom „Organizacije civilnog društva – partneri ili opozicija vlasti?“ održan je u Media i reform centru Niš. O tome šta je uloga civilnog sektora i kakva je saradnja sa lokalnom samoupravom razgovarali su Ivan Topalović iz Proaktiva, Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša, i Ivana Petrović iz niškog City radija, uz moderiranje Danijele Ivanković. Glavna poruka učesnika petog foruma je da organizacije civilnog društva i vlast treba da imaju zajednički cilj i interese, ali i dobar dijalog.

Glavna uloga civilnog sektora, po rečima Ivana Topalovića, jeste da ukazuju na probleme u gradu, ali i da predlažu rešenja za njih na kojima će raditi u partnerstvu sa državom. Saradnja, konkretno Proaktiva, sa gradskom vlašću je, kaže Topalović, uvek bila dobra kada je reč o pitanjima mladih kojima se ova organizacija bavi. Međutim, on kaže da partnerski odnos vlasti i civilnog sektora ne postoji u svim oblastima aktivizma.

Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša, kaže da je civilni sektor dobar korektivni faktor vlasti, ali da taj odnos može biti mnogo bolji. Kao dobar primer ističe to što su organizacije civilnog društva učestvovale u javnoj raspravi u kreiranju Strategije za razvoj grada. On smatra da građani nisu dovoljno upoznati sa onim čime se civilni sektor bavi i da bi to trebalo popraviti.

Bez građana, vlasti, organizacija civilnog društva i medija nemoguće je stvoriti jedno pristojno građansko društvo, kaže Ivana Petrović iz City radija i naglašava da je veoma važno da se ostvari „sinergija u delovanju“. Ona smatra da odnos između vlasti i pojedinih organizacija civilnog društva varira u zavisnosti od toga o kojoj organizaciji je reč. Udruženje skupština stanara je, kako kaže Petrovićeva, dobar primer kako vlast ne sarađuje sa građanima koji su se udružili za svoja prava.

Ona naročito ističe da javnost, kao i ’90-ih, i dalje doživljava organizacije civilnog društva kao strane plaćenike usled „satanizovanja“ kroz neke medije, ali i u izjavama pojedinih političara. Topalović se saglasio sa njom, i rekao da i država, kao i civilni sektor, koristi novac iz stranih fondova.

Ključ za dobru vlast u svakoj državi je da građani imaju način kako da je kontrolišu, zaključuje Petrovićeva.

Organizacija Proaktiv objavila je tokom foruma da Nišlije mogu predložiti svoje sugrađane za nagradu Šetač, koja se dodeljuje za građanski aktivizam već petu godinu zaredom.