GRADSKI FORUM-“Ulaganje u niški sport je dobra investicija”

Treći gradski forum sa temom „Ulaganje u niški sport- trošak ili investicija?“ održan je u Media i reform centru Niš. O novom Zakonu o sportu i usvojenom Programu za razvoj sporta Grada Niša, govorili su Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Milan Pešić, gradski većnik za sport i Stevan Živković, šampion Evrope u kik-boksu. Forum je moderirao novinar Goran Stanković.

Stvaranje adekvatnih uslova u gradu za sportiste, kroz veća ulaganja, ali i dovođenja stručnog kadra na pozicije trenera je veoma važno za kvalitetniji sport, smatra Milovan Bratić, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

On je rekao da bi svaka škola trebalo da ima svoj sportski klub, pa bi se na taj način negovao sportski podmladak. Fakultet raspolaže dijagnostičkim centrom, tako da je spreman da usmeri i pomogne roditeljima i deci da se opredele za određeni sport na osnovu fizičkih predispozicija deteta, kaže Bratić.

Budući da su istraživanja pokazala da oko 78% dece ima neku vrstu deformiteta usled fizičke neaktivnosti, učesnici foruma saglasili su se da je potrebno decu što više uključiti u sport. Prema novom Zakonu o sportu, članarine za maloletnike ne smeju biti veće od 10% od prosečne mesečne zarade na nivou države, rečeno je na Forumu.

Program za razvoj sporta Grada Niša obuhvata školski, profesionalni, rekreativni sport i sportske infrastrukture. Sam Program predvideo je da je potrebno angažovati više stručnjaka koji bi radili sa decom, a plaćali bi ih Grad ili neko sportsko udruženje, kaže Milan Pešić, gradski većnik za sport. On je ocenio i da je iluzorno pričati o razvoju profesionalnog sporta bez jakih sponzora koji bi ulagali u njegov razvoj i ističe da Niš danas ima 15 prvoligaša, što je više nego ikada u istoriji grada.

Niški kik-bokser Stevan Živković kao najveći problem ističe činjenicu da deca provode sve više vremena uz kompjuter i ne bave se fizičkom aktivnošću. On smatra da je potreban “niški Novak Đoković”- sportista koji bi svojim uspehom i sportskim duhom inspirisao decu i mlade da se više bave sportom. Živković kaže da bi trebalo više ulagati u pojedinačne sportove, a da je ulaganje u niški sport dobra investicija, a ne trošak.

S ovom konstatacijom saglasili su se svi učesnici foruma i zaključili da je ulaganje u sport, zapravo ulaganje u budućnost. Gajenje zdravih navika kod dece i razvijanje sportskog duha mnogo je bolje nego da se leče posledice neaktivnosti, poručuju učesnici trećeg Gradskog foruma.

Osim priče o ulaganju u gradski sport, na Forumu je istaknuto i to da su Konzorcijum niških organizacija civilnog društva i učesnici foruma izrazili protest zbog, komentara zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića. Slavković je u prilogu Niške televizije izjavio da je portal Južne vesti „senzacionalistički, tračarajski i lažovski“. Oni su istakli da je ovakav rečnik upravo ono protiv čega se konzorcijum niških organizacija civilnog društva bori nastojeći da unapredi komunikaciju između građana i predstavnika vlasti.