KONFERENCIJA „BALKAN CLUB“

NIŠ – CENTAR OKUPLJANJA MLADIH

Prva “Balkan Club” konferencija održaće se u Nišu od 12. do 14. februara. Okupiće 40 lidera iz zemalja zapadnog Balkana, Moldavije i Švajcarske, rečeno je na konferenciji za novinare, održanoj u Media i reform centru Niš.

“Kruna Balkan Cluba biće potpisivanje memoranduma o saradnji koja će se ticati zaštite ljudskih i manjinskih prava, ekologije…”, rekao je koordinator projekta Aleksandar Brzaković. “Ideja za ovaj skup nastala je na seminaru u Albaniji održanom u avgustu. Cilj nam je da saznamo više jedni o drugima”, dodao je on.

Činjenica da Niš predstavlja kapiju istoka i zapada presudila je da se baš u našem gradu održi prva “Balkan Club” konferencija.

“Ideja je da se nakon konferencije oformi mreža omladinskih organizacija zapadnog Balkana i Moldavije”, rekla je Maja Kamenov iz Centra za razvoj civilnih resursa.

Okupljenima u Media i reform centru obratila se i Sofi Nojhaus iz švajcarskog Nacionalnog saveta mladih, jednog od osnivača Balkan Club konferencije.

“Osnovni cilj je”, napominje ona, “ujedinjenje neprofitnih organizacija sa Balkana”.

Podršku skupu dali su i Mladi ambasadori kao primer dobre prakse, koja pokazuje da “kroz umrežavanje raznih organizacija može doći do sjajnih projekata”, zaključio je predsednik Mladih ambasadora Branko Krsmanović.

“‘Balkan Club’ je sjajna platforma za razmenu iskustava”, ocenio je Mladen Velojić, direktor Media i reform centra, organizacije koja, kako kaže, “stoji na usluzi ovakvim pričama koje doprinose građenju demokratskog društva”.

Zvanično otvaranje prvog “Balkan Cluba” održaće se 12. februara od 19 sati u Deli centru u Nišu.