GRADSKI FORUM- „Kako od studenta do uspešnog preduzetnika?“

Drugi gradski forum sa temom „Kako od studenta do uspešnog preduzetnika?“ održan je u Media i reform centru Niš. O rešenjima za smanjenje visoke stope nezaposlenosti mladih, pokretanju ekonomije kroz preduzetništvo mladih i stvaranju veze između obrazovnog sistema i preduzetništva govorili su koordinatorka programa „Pokreni se za budućnost“ Danijela Vučić, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković i gradski većnik za privredu Mihajlo Zdravković. Tribinu je vodio novinar Dejan Tasić.

Pružanje neformalnog znanja pored teorijskog je veoma značajno, a studenti to veoma dobro prepoznaju i znaju da je to put do uspešnog preduzetnika, smatra Vučićeva. Ona ističe da je cilj program Academic to Business upravo povezivanje akademaca sa preduzetnicima, koji ih približava ekonomskoj igri i tržištu rada i kaže da se stvari menjaju na bolje, međutim treba još raditi na motivisanju mladih da nauče šta preduzetništvo znači.

Kao dobar primer mladih preduzetnika dekan Elektornskog fakulteta Dragan Janković ističe mlade iz IT sektora koji još u toku studiranja započinju da rade, a kasnije se i sami upuštaju u preduzetničke vode. On smatra da fakulteti moraju biti otvoreni da studentima pružaju i neformalno obrazovanje kroz projekte, seminare, kurseve.

Gradski većnik za privredu Mihajlo Zdravković ističe da su potrebna sistemska rešenja kako bi se mladi ohrabrili da se upuste u pokretanje biznisa. Uvođenje dualnog obrazovanja ali i postojanje predmeta preduzetništva u školama je dobar način da se još u srednjim školama mladi usmere ka otpočinjanju sopstvenog biznisa.

Svi učesnici saglasili su se da je potreban Fond koji prepoznaje dobre preduzetničke ideje i finansira ih. Oni su pozvali društveno odgovorne kompanije da u saradnji sa lokalnom samoupravom realizuju ovu ideju i na taj način pomognu mladima. Ovaj forum deo je projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva, čiji je nosilac Media i reform centar.