Srećni praznici!

Poštovani saradnici,

Ispraćajući 2015. godinu, zadovoljstvo nam je da vas obavestimo o ovogodišnjim rezultatima, do kojih smo došli zahvaljujući vašoj svesrdnoj podršci.

Godina na isteku bila je izuzetno bogata događajima održanim u Media i reform centru, a krunisana je posetom britanskog ambasadora, gospodina Denisa Kifa MRCN-u. Time je Media i reform centar Niš potvrdio da je s razlogom na mapi organizacija sa juga Srbije s kojima se gradi pouzdano partnerstvo. Bili smo organizatori mnogih važnih događaja za grad Niš i čitav region, kakav je Forum naprednih tehnologija, i domaćini značajnim ličnostima iz javno-političkog života, privrede, međunarodnih organizacija, sportskih i nevladinih organizacija, kulturno-umetničkih i obrazovnih ustanova. Samo tokom 2015. MRCN je organizovao preko 350 događaja, od čega je skoro 200 pres-konferencija.

Još jedna vrlo bitna komponenta u radu MRCN-a jeste i organizovanje treninga za predstavnike medija kako iz Niša, tako i iz regiona južne i jugoistočne Srbije, čime se direktno doprinosi izgradnji kapaciteta i unapređenju rada medija u ovom delu naše zemlje. Grupa od 25 novinara dobila je i ove godine sertifikate za uspešno savladanu Multimedijalnu školu novinarstva i Školu engleskog u organizaciji naše kuće. Za predstavnike organizacija civilnog društva organizovali smo treninge o javnom nastupu i tehnikama i veštinama komuniciranja. Takođe, održani su treninzi i seminari o novim medijima, medijskoj pismenosti, izveštavanju o ilegalnoj trgovini, a za doprinos borbi protiv sive ekonomije šestoro novinara iz cele Srbije nagrađeno je na konkursu „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini“.

Period za nama obeležili smo i produkcijom nekoliko dokumentarnih TV filmova, među kojima posebno ističemo serijal „Važnost slobode medija“, koji je premijerno emitovan na TV N1, kao i proizvodnju kratkih video-spotova emitovanih na RTS-u u okviru nacionalne kampanje „Biram koga biram“. Filmovi i serijali u produkciji Media i reform centra Niš emituju se na mnogim lokalnim, regionalnim i kablovskim TV stanicama širom Srbije.

Na našu inicijativu pokrenuta su mnoga pitanja od značaja za građane Niša. Organizovali smo debatu „Zašto Nišu ide ovako dobro?“, u kojoj su se prvi put na istom mestu našli sadašnji i bivši gradonačelnici. Zajedno sa partnerima iz Grada i strukovnih udruženja pokrenuli smo diskusiju o javnom interesu, a trudili smo se i da izađemo u susret kolegama i odgovorimo na sva pitanja s kojima su se susreli prilikom prelaska na nov način finansiranja medija.

Na ovome ne želimo da se zaustavimo, već težimo da napredujemo i da sa juga Srbije šaljemo sadržajnije i lepše slike i reči. U 2016. godini očekuju nas novi izazovi, koji će se prvenstveno odnositi na doprinos jačanju međusektorske saradnje, kao vidu stvaranja boljih uslova za razvoj u našoj zajednici.

Srećni praznici!

Vaš Media i refom centar Niš