Saopštenje Kliničkog centra Niš

Danas je u Kliničkom centru Niš urađena prvi put van Beograda kod pacijenta u terminalnoj fazi srčane insuficijencije  medicinska procedura LVAD-Mehanička potpora radu leve komore srca. Pacijentu je Konzilijum konstatovao izuzetno teško stanje i nezahvalnu prognozu od još nekoliko dana života.

Brzom i efikasnom akcijom Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, Ministra ass dr Zlatibora Lončara, RFZO i direktorke dr Verice Lazić, direktorke filijale u Nišu Svetlane Milijić, direktora KC Srbije prof. dr Milike Ašanina, koordinatora za transplantaciju i razvoj kardiohirurgije u Srbiji prof. dr Miljka Ristića i Instituta za javno zdravlje u Nišu obezbeđeni su svi zakonski preduslovi da se krene sa ovom procedurom.

Tim koji je predvodio prof. dr Miljko Ristić, doc. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS , doc. dr Dragan Milić, direktor Kadiohirurgije KC Niš, dr Emilija Nestorović, načelnica transplantacije u Klinici za kardiologiju KCS, dr Dragan Marković, anesteziolog iz KCS, kao i kompletna ekipa lekara i tehničara sa Kadiohirurgije Kliničkog Centra Niš učestvovali su višesatnoj intervenciji.

Nakon uspešno završene intervencije, hemodinamski parametri su trenutno stabilni. Jedino rešenje zbog naglog pogoršanja stanja pacijenta S.S. iz Niške Banje bila je transplantacija srca ili ugradnja ove pumpe. Praćenje stanja pacijenta se nastavlja nesmanjenim intenzitetom i poštujući dobra pravila hirurške prakse u ovom trenutku još je rano za davanje dugoročnih prognoza.

Moja je obaveza da se u ime 3000 radnika ali i u ime svih 2.5 miliona stanovnika juga Srbije, koji gravitiraju ka našem Kliničkom centru, zahvalim svima koji su nam danas pomogli ujedno i edukovali naše lekare i tehničare za samostalan rad.

Moralna i etička obaveza je da se zahvalim i kolegama sa Dedinja i prof. dr Bošku Đukanoviću i saradnicima, koji su u prethodnim mesecima operisali i edukovali naše osoblje.

Hvala Vladi Republike Srbije na istrajavanju u želji za decentralizacijom, gde će svi građani naše zemlje uvek i na svakom mestu imati iste mogućnosti za kvalitetno i uspešno lečenje.

Hvala svim radnicima Kliničkog centra, koji su direktno ili indirektno pomogli da Klinika za kardiovaskularne bolesti i transplantaciju, sad već pored redovnog operativnog programa današnjom intervencijom ispiše nove stranice istorije medicine u Nišu, a sve u interesu pacijenata i građana.

Klinički centar Niš

direktor

prof. dr Zoran Radovanović