NOVEMBARSKI MONITORING IZVEŠTAJ br. 66

Kratak sadržaj:

  • Sloboda izražavanjaanalizirani slučajevi: ugrožavanje sigurnosti novinarke „Blica” Milice Ivanović, nova „intervencija” Komunalne policije prema novinarima, i bizaran slučaj „pritvaranja” novinarske ekipe „Politike” od strane privatnog lica; takođe je analiziran napad na ekonomsku forenzičarku i člana Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović, kao i otkazivanje promocije knjige „Vučić i cenzura” u Nišu; stručno je komentarisan i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. godinu, u delu koji se odnosi na oblast medijskih sloboda. Sudski postupci – obrađena je presuda Višeg suda u Beogradu u sporu koji je vođen po tužbi Marijana Rističevića, poslanika SNS-a u Narodnoj skupštini, protiv RDP B92, za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda.
  • Implementacija postojećih propisa Zakon o elektronskim medijima: pitanje političkog oglašavanje van predizborne kampanje i nastavak polemike povodom odluke Regulatornog tela za elektronske medije da ne pokrene postupak protiv televizija koje su direktno prenosile javni događaj SNS-a; postupak izbora kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Zakon o javnim medijskim servisima: nove kontroverze oko finansiranja javnih medijskih servisa; postupak za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove RTS.
  • Usvajanje novih zakonamogući problemi zbog najavljenog izostanka javne rasprave o izmenjenom Nacrtu zakona o autorskom i srodnim pravima.
  • Rad nadležnih organaRegulatorno telo za elektronske medije (REM)– pravna analiza Preporuke o vremenu emitovanja rijalitija „prisilnog okruženja”; Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti – analiziran je slučaj neovlašćenog objavljivanja podataka o zdravstvenom stanju u medijima.
  • Proces privatizacije medijaanaliziran je slučaj „Tanjug”;
  • Zaključak Izveštaja – sumirani nalazi i zaključak o situaciji na medijskoj sceni Srbije u novembru 2015.

Šezdeset šesti Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić“, u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

 PREDSTAVLJENA MONITORING PUBLIKACIJA XII

ANEM je svoju Monitoring Publikaciju XII javno predstavio na dvanaestom monitoring okruglom stolu, koji je održan 23.12.2015. u Beogradu. Publikaciju su predstavili autori tekstova, a nakon prezentacije Publikacije, učesnici skupa su diskutovali o pitanjima koja su relevantna za teme koje su obrađene u tekstovima autora. Više u izveštaju sa ovog skupa.

 

Na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene,

potražite i ostale  Monitoring Izveštaje, Publikacije i izveštaje sa monitoring okruglih stolova!

 

Izradu ovih izveštaja i okrugli sto podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u izveštajima i na skupu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima.

Izveštaj možete preuzeti ovde:

MNL66 fv