“Evroatlantske integracije— izazovi i mogućnosti”

 

Dokumentarni serijal „Evroatlantske integracije — izazovi i mogućnosti“, snimljen u produkciji Media i reform centra Niš pokušao je da odgovori na sledeća pitanja:

Kako ojačati naše kapacitete za suočavanje sa globalnim rizicima kojima smo i sami izloženi? Da li Srbija treba da ostane usamljeno ostrvo u okruženju najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu? Možemo li sami da odgovorimo odbrambenim i bezbednosnim potrebama naše zemlje? Kako pridruživanje Evropskoj uniji i NATOu može da nam pomogne u borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma. Na koji način evroatlantske integracije povećavaju stepen stranih investicija i pomažu ekonomski razvoj zemlje?

O evroatlantskim integracijama, evropskom putu Srbije i daljem približavanju NATO savezu, raspravlja se sve više, pogotovo na stručnom nivou.
Međutim, građani Srbije, uglavnom raspolažu polovičnim i nepotpunim informacijama o ovoj temi, koja je presudno važna za pozicioniranje Srbije u novim strateškim odnosima na svetskom nivou. U odsustvu ozbiljne debate, koja bi građanima Srbije pojasnila gde je naša zemlja u evroatlantskim integracijama, o ovoj temi se uglavnom spekuliše na nivou poluistina, predrasuda i stereotipa.

Projekat je podržan od strane Evro-atlantskog saveza.