„PREDVODNIK / PREDVODNICA“ – NAGRADA UDRUŽENJA FULBRAJTOVIH STIPENDISTA U SRBIJI

Udruženje fulbrajtovih stipendista Srbije raspisalo  je konkurs za dodelu nagrade za profesionalnu izvrsnost „Predvodnik / predvodnica“ 2016. Nagrada je ustanovljena radi afirmacije izvrsnosti u razvoju nauke i istraživanja, unapređenja struke ili profesije, kao i promocije pozitivnih društvenih promena. Nagrada se dodeljuje za dostignuća u kalendarskoj 2015. godini.

Kandidatkinje i kandidati za nagradu mogu biti svi pojedinci iz Srbije, a izuzetno i grupe pojedinaca koji dele zasluge za određeno profesionalno dostignuće, i to nezavisno od prethodnog iskustva u okviru programa stipendiranja čiji su alumnisti i alumnistkinje članovi Udruženja Fulbrajtovih stipendista Srbije.

Udruženje poziva naučne, stručne ili akademske institucije i centre u Srbiji, privredna društva, udruženja na regionalnom, lokalnom ili nacionalnom nivou, kao i pojedince i grupe pojedinaca da kandiduju najizvrsnije.

Osnovna merila za dodelu nagrade biće novina i originalnost dostignuća za nauku i istraživanje, uticaj na razvoj naučno-istraživačke i profesionalne delatnosti, priznatost i prepoznatljivost dostignuća u naučno-istraživačkoj ili profesionalnoj zajednici, iskazano liderstvo, altruizam, pozitivan uticaj dostignuća na društvo u celini, aktuelnost i ostvarljivost promene u profesiji ili društvu koju dostignuće donosi, te u kolikoj meri ono motiviše druge na delovanje i stvaralaštvo.

Nagrada se sastoji od plakete, novčane nagrade i prigodne publikacije, a biće uručena na zvaničnoj svečanosti koju će organizovati Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije.

Konkurs je otvoren do petka, 17. juna 2016. godine. Prijavu u PDF formatu i propratnu dokumentaciju treba dostaviti na e-mail predvodnik@fulbright.org.rs najkasnije do 17. juna 2016. u 23:59 po srednjoevropskom vremenu. Nepotpune ili neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje. Podnosioci kandidatura biće obavešteni elektronskim putem o učešću njihove prijave na konkursu. Ukoliko propratna dokumentacija premašuje 10 MB, prijavni formular treba poslati na navedenu adresu, sa objašnjenjem da će propratna dokumentacija biti poslata putem WeTransfer-a, ili nekog sličnog onlajn servisa za prenos veće količine podataka.

Više detalja o postupku dodele nagrade: Pravilnik za dodelu nagrade „Predvodnik/Predvodnica“.

Prijavni formular se može preuzeti ovde.

FULBRAJT PROGRAM

Fulbrajt program podržava razmenu u oblasti edukacije u cilju jačanja razumevanja i komunikacije između SAD i preko 140 zemalja sveta. Program predstavlja efektivnu i prestižnu formu razmene znanja i iskustva, te kulturne i profesionalne komunikacije između SAD i drugih država. Više od 225.000 stipendista unapredilo je svoje profesionalne karijere u okviru ovog programa.

Svake godine oko 1300 novih polaznika iz inostranstva pohađa akademske programe uz podršku  Instituta za internacionalne studije.

Strani studenti apliciraju za Fulbrajtov program preko binacionalnih Fulbrajt komisija ili američke ambasade u svojim zemljama.