GRADSKI FORUM- “Koja je uloga narodnih poslanika?”

Odgovor na pitanje “šta je uloga narodnih poslanika” na gradskom forumu održanom u Media i reform centru pokušali su da daju narodni poslanik Branimir Rančić (SNS), Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za decntralizaciju i sociolog prof. dr Branislav Stevanović.

Oni su se saglasili da je kontrolna funkcija poslanika zapostavljena, kako u svesti građana, tako i u svesti poslanika. Jovana Strahinić iz NKD-a istakla je da je “samo 12% narodnih poslanika u anketi ocenilo kontrolnu funkciju važnom”. Narodni poslanik Branimir Rančić ocenio je da “kontrolna funkcija ne bi trebalo da predstavlja opoziciju vladi. Tu ulogu prepustili smo pravoj opoziciji”, dodao je poslanik iz redova SNS-a Rančić.

Sociolog profesor Stevanović ocenio je da je u društvu stepen političke kulture na izrazito niskom nivou i da je to jedan od razloga što “vlada veliko nepoverenje prema reprezentima u narodnom parlamentu”.

Jedan od nedostataka aktuelnog izbornog sistema jeste i nejednaka teritorijalna zastupljenost, ocenjeno je na forumu.

“Nacionalna koalicija za decentralizaciju zalaže se za uspostavljanje standarda – da na određeni broj stanovnika postoji jedan poslanik kako bi adekvatno bili u parlamentu predstavljeni svi delovi Srbije”. Profesor Stevanović se nadovezao na ovu temu konstatacijom da “nejednaka teritorijalna zastupljenost narodnih poslanika dovodi do nejednakog razvoja zemlje i opadanja poverenja. Nikako nije dobro to što čitave teritorije nemaju svoje predstavnike u Narodnoj skupštini”.

Ovom prilikom je poslanik Rančić najavio pokretanje poslaničke kancelarije u Nišu koju će otvoriti SNS i PUPS. Na tom mestu građani će moći da izlože svoje probleme i predlože inicijative narodnim poslanicima iz Niša.

Govoreći o smanjenju broja narodnih poslanika, profesor Stevanović je to ocenio kao “populističku ideju. Problem je što je parlament leglo partijskih vrhuški. Na budžetu imate na stotine hiljada ljudi koji ne rade svoj posao kako treba, nisu poslanici jedini”.

Podsećamo, gradski forum je deo projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva, predvođen Media i reform centrom Niš kao nosiocem projekta. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.