Više lekova za bolji život obolelih od hemofilije

Manjak lekova je osnovni problem sa kojim se oboleli od hemofilije danas susreću, ocenjuju u Udruženju hemofiličara Srbije uoči Svetskog dana hemofilije, 17. aprila.

„Radi se o genetski uslovljenom problemu zgrušavanja krvi. Bez pravovremene terapije može da dođe do invaliditeta, zato je neophodno duplirati količinu lekova kako bi deca sa hemofilijom odrasla bez tako radikalnih posledica“, ocenila je pedijatar dr Danijela Jovančić na pres-konferenciji održanoj u Media i reform centru Niš.

Potpredsednik UO Udruženja hemofiličara Srbije Tatjana Marković kaže da „minimalna količina leka za jednu državu iznosi tri internacionalne jedinice. U Srbiji ona trenutno iznosi dve internacionalne jedinice, a mi se zalažemo da bude bar četiri, kao što je to u Hrvatskoj. U regionu manju količinu imaju samo Albanija i Rumunija, dok Slovenija ima čak trostruko veću količinu lekova za hemofiličare“.

Dragiša Milosavljević, koji zbog hemofilije hoda na štakama, kaže da je povećanje količine lekova za obolele od ove bolesti nužno, jer „ako pacijent na vreme, kad oseti prve simptome, uzme neophodnu terapiju, može stabilno da funkcioniše, za razliku od onog ko je uzima nakon što se simptomi pojačaju, jer će mu tada trebati daleko veća doza, a rizik od invaliditeta se uvećava“.

Svetski dan hemofilije će u Nišu biti obeležen 17. aprila ispred TC „Kalča“ od 12 do 14 sati, najavili su organizatori.