CENTAR ZA DEVOJKE – 18 GODINA RADA

 

Organizacija “Centar za devojke” proslavila je danas 18 godina postojanja. Na pres-konferenciji u Media i reform centru devojke su podsetile javnost na brojne dosadašnje aktivnosti, a najavile su i neke buduće.

“Naša ciljna grupa su devojke od 11 do 40 godina. Trenutno radimo edukativne radionice u 14 škola, gde učenice učimo prevenciji psihičkog i fizičkog nasilja, anoreksije, bulimije… Pratimo potrebe i na osnovu toga biramo teme za predavanja školarkama”, istakla je Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Tokom 18 godina postojanja Centar za devojke organizovao je skoro 1600 radionica. Od prvog dana je na usluzi korisnicama SOS telefon.

“SOS telefon je aktivan radnim danima od 16 do 20 sati. Broj telefona je 018/203 033”, podsetila je Silvija Mihajlović i dodala da su “nešto mlađe aktivnosti Centra Artfemine, festival feminističkog aktivizma i umetnosti, kao i Feministička likovna kolonija u Sićevu, koja je prvi put održana 2015″.

Osim o postignutom, devojke su govorile i o planovima centra.

“Odnedavno smo uvele i forum teatar kao jedan od načina da govorimo o problemima žena u društvu. Planovi su nam da i ubuduće radimo na podizanju kapaciteta Centra za devojke, prevenciji nasilja i trgovine ljudima i promociji feminizma kroz angažovanu umetnost”, rekla je Marija Stojanović.

Osamnaesta godišnjica Centra za devojke svečano će biti obeležena izložbom fotografija na kojima su prikazane dosadašnje aktivnosti Centra. Izložba će se održati 25. aprila u galeriji Art 55.