Dokumentarni serijal “Evroatlantske integracije — izazovi i mogućnosti”, snimljen u produkciji Media i reform centra Niš pokušao je da odgovori na sledeća pitanja:

Evroatlanske integracije1

Kako ojačati naše kapacitete za suočavanje sa globalnim rizicima kojima smo i sami izloženi? Da li Srbija treba da ostane usamljeno ostrvo u okruženju najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu? Možemo li sami da odgovorimo odbrambenim i bezbednosnim potrebama naše zemlje? Kako pridruživanje Evropskoj uniji i NATOu može da nam pomogne u borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma. Na koji način evroatlantske integracije povećavaju stepen stranih investicija i pomažu ekonomski razvoj zemlje?

Ova pitanja deo su geostrateške teme koja u Srbiji dobija sve veći značaj. O evroatlantskim integracijama, evropskom putu Srbije i daljem približavanju NATO savezu, raspravlja se sve više, pogotovo na stručnom nivou.
Međutim, građani Srbije, uglavnom raspolažu polovičnim i nepotpunim informacijama o ovoj temi, koja je presudno važna za pozicioniranje Srbije u novim strateškim odnosima na svetskom nivou. U odsustvu ozbiljne debate, koja bi građanima Srbije pojasnila gde je naša zemlja u evroatlantskim integracijama, o ovoj temi se uglavnom spekuliše na nivou poluistina, predrasuda i stereotipa.

http://www.youtube.com/playlist?list=PLM5QeRknQ_8iytfo0lUmndNDJlNQTR7Td&feature=view_all

Trajanje projekta: September 2012 – January 2013

Donor : U.S. Embassy in Belgrade

Projekat podržala Ambasada SAD u Srbiji
Stavovi izneti u programu predstavljaju stavove autora i nužno ne izražavaju stavova Stejt departmenta i Vlade SAD