GRADSKI FORUM- „Godina preduzetništva u Srbiji – šansa ili problem za mlade?“

Gradski forum sa temom “Godina preduzetništva u Srbiji – šansa ili problem za mlade” održan je u Media i reform centru Niš. Povod da se o ovoj temi razgovara jeste to što su David Ilić i Mihajlo Savić, dvojica niških studenata, koji su, raznoseći pakete za 100 dinara na biciklima kako bi zaradili džeparac, prijavljeni inspekciji zbog rada “na divlje”. S obzirom na to da je novac koji im je potreban za registraciju delatnosti daleko veći od onoga što zarađuju, odlučili su da prestanu sa poslom, a inspekcija im je naložila i da ugase fejsbuk stranicu “Niška kurirska služba” gde su reklamirali uslugu za koju nemaju odgovarajuću dozvolu.

O ovom slučaju, o tome da li država ima bolji način da u godini preduzetništva stimuliše mlade ljude da pokrenu sopstveni biznis, kako da se, nakon ovakvih primera, mladi ohrabre za bavljenje preduzetništvom, ali i o tome da li nam je potrebna nova zakonska regulativa da bi samozapošljavanje bilo održivo, govorili su profesor na Ekonomskom fakultetu u Nišu Boban Stojanović, Anita Stojković, preduzetnica, i Milivoje Jovanović iz organizacije ENECA. Razgovor je vodio Dejan Tasić.

Učesnici su na početku foruma javno pružili podršku Davidu i Mihajlu iz “Niške kurirske službe”.

“Meni je drago što postoji ovakva pozitivna inicijativa u Nišu, što su to mladi momci, koji imaju entuzijazam. Inicijativa, želja, volja i snaga veoma su bitni za preduzetništvo. Za sve ostalo nađe se rešenje”, kaže Anita Stojković, preduzetnica koje je takođe mlada pokrenula svoj posao.

Profesor Boban Stojanović takođe je pohvalio ideju, ali smatra da zarađivanje za džeparac ili bilo kakvo bavljenje nekim poslom mladih ljudi ne treba da bude u sivoj zoni.

“Da sam na mestu inspektora koji je proveo dva sata sa Davidom i Mihajlom pričajući im zašto treba da prestanu da se bave ovom delatnošću, ja bih to vreme iskoristio da ih savetujem i zajedno sa njima pronađem rešenje da njihovo poslovanje bude legalno. Svi treba da budu jednaki da bi se smanjilo poslovanje u sivoj zoni. Ima načina za to. Omladinski rad se u svetu podrazumeva i plaća. Stimulisanje preduzeća da zapošljavaju i za to plaćaju studente je dobar način da mladi zarade i steknu potrebno znanje i iskustvo. Svi na kraju imaju benefite od toga, ali kod nas to, nažalost, ne postoji”, kaže Stojanović.

U svetu se 47% biznisa pokrene iz sopstvenih sredstava i zato je potrebna velika podrška za mala i srednja preduzeća.

“Pravila moraju da budu jednaka za sve. Sve treba da pređe u legalne tokove i da se nađe način da mladi mogu da se registruju i rade legalno. Jedna od mera koju bi država mogla da sprovede jeste, recimo, da daje podršku početnicima u biznisu. Da im pomogne tako što će prve dve godine poslovanja osloboditi tog omladinskog preduzetnika od dažbina. Samim tim, on nije na birou i to je velika ušteda za državu. Takođe, tim što je prve dve godine oslobođen poreza i davanja, taj mladi preduzetnik u tom periodu može proširiti svoj posao i zaposliti još nekog”, smatra Jovanović.

Učesnici foruma zaključili su da će efekti godine preduzetništva biti vidljivi tek sledeće godine, ali da to nije dovoljno. Oni smatraju da bi dekada preduzetništva bila dobar model, jer bi se tokom tih deset godina selektivno pomagale razne grupe preduzetništva: omladinsko, žensko preduzetništvo za starije ili ono na jugoistoku Srbije. Poruka poslata svima koji razmišljaju o započinjanju sopstvenog biznisa jeste da to mora biti legalno kako bi se smanjilo poslovanje u sivoj zoni, a državni budžet napunio.