GRADSKI FORUM- „Radnički je ljubav Niša“

Dvanaesti gradski forum pod nazivom „Radnički je ljubav Niša“ održan je u Media i reform centru u Nišu. Povod za razgovor o fudbalskom klubu „Radnički“ bio je nedavno emitovan film „Radnički je ljubav Niša“ u produkciji agencije „Synopsis“. O vezi fudbala i društva, jačanju lokalnog identiteta kroz popularizaciju gradskog fudbalskog kluba, poziciji slavnog „Reala sa Nišave“ u odnosu na prestoničke klubove i o tome koji su realni evropski snovi navijača Radničkog govorili su Milovan Obradović, advokat i bivši fudbaler FK „Radnički“, Milan Pešić, gradski većnik za sport, i Miodrag Miljković, producent dokumentarnog filma „Radnički je ljubav Niša“. Razgovor je vodio Dejan Tasić.

Autor filma Miodrag Miljković kaže da su kroz film želeli da pošalju poruku o neraskidivom jedinstvu Radničkog i Niša.

„U filmu postoje dve paralelne priče: kada je Nišu išlo dobro, išlo je i Radničkom, i obratno. Cela ekipa je godinu dana radila na filmu, a pošto nema arhive, sve smo morali sami da pribavljamo. U gradu i klubu ne postoji arhiva u kojoj možete da pogledate sve što vas zanima o Radničkom. Nije bilo nimalo jednostavno doći do snimaka i materijala“, kaže Miljković.

Nekadašnji kapiten zlatne generacije Radničkog Milovan Obradović zadovoljan je filmom, jer su u njemu skoro sve osobe koje su značajne za istoriju kluba. On se osvrnuo na period kada je Radnički bio na vrhuncu slave, kada su “Nišlije toliko volele svoj klub da su čak uzimale slobodne dane kako bi pratili najznačajnije utakmice”. Iako smatra da je teško ponoviti uspeh iz osamdesetih, kaže da ova generacija fudbalera ima tu ambiciju.

„Potrebno je transformisati klub kako bi opstao, jer on predstavlja grad. Igrači treba da se zadrže u klubu kvalitetnim ugovorima, da se napravi selekcija, prate talenti i da se dovedu igrači iz regiona. Niš je univerzitetski centar. Dobrom kampanjom klub može da ima oko deset hiljada pretplatnika, studenata i učenika, koji bi plaćali godišnju članarinu i dolazili tokom cele godine da prate utakmice. Tako bi klub mogao da finansira deo troškova“, kaže Obradović.

Gradski većnik za sport Milan Pešić kaže da je potrebno naći najbolji model da klub može da živi sam od sebe.

„Grad će možda još godinu dana moći da izdržava Radnički. Do 2017. svi političari moraće da izađu iz svih sportskih organizacija, jer to predviđa i novi Zakon o sportu. Kada uđemo u EU, to više nećemo moći zato što je zabranjeno finansiranje profesionalnih klubova. Klub treba da se transformiše kako bi mogao sam da se izdržava, da ima svoju školu u kojoj će stvarati igrače. Prodajom igrača moguće je da se smanje troškovi. To je jedini način da klub sam opstane“, kaže Pešić. On se osvrnuo i na završetak izgradnje stadiona za koji, kako kaže „postoji volja da se završi, ali grad trenutno nema snage da to sam uradi. Bez pomoći države ne možemo to da uspemo. Verovatno će se ići na neko javno-privatno partnerstvo, da izgradimo zapadnu tribinu i krov. Ukoliko se ne završi, stadion će za deset godina biti upropašćen“, kaže Pešić.

Učesnici foruma saglasili su se da je stadion idealno mesto gde se može napraviti muzej Radničkog. Za fudbalski klub “Radnički” igrali su mnogi reprezentativci države, ali i fudbaleri koji su igrali za reprezentaciju sveta. Oni poručuju da bi ta spomen-soba služila mnogima da dođu na stadion i da se prošetaju kroz bogatu istoriju Radničkog kojeg, nadaju se, čeka evropska budućnost.