SVETSKI DAN POTROŠAČA

Štetnih ftalata ima u igračkama i opremi za bebe

Povodom Međunarodnog dana potrošača, predstavljeni su rezultati kampanje “Izbori se da znaš” u pogledu ostvarivanja prava na informacije iz Zakona o hemikalijama. Utvrđivano je prisustvo ftalata koji utiču na plodnost i na rad hormonskog sistema organizma. Udruženja potrošača kontaktirala su 90 distributera za koje se sumnja da u svojim proizvodima sadrže ovu materiju.

“Komunikacija je ostvarena sa 47 (52,2%) distributera. Od njih je samo 20 distributera dalo konkretan odgovor o prisustvu ftalata. Na osnovu toga je utvrđeno da je najviše ftalata u kablovima (66%), medicinskim sredstvima (44%), podnim oblogama, igračkama, opremi za plažu, opremi za bebe (11%)”, saopštila je na pres-konferenciji u Media i reform centru Jasminka Ranđelović iz organizacije ALHem.

Aleksandra Rašović iz Ministarstva zaštite životne sredine navodi da su “ftalati u izvesnoj meri sastavni deo deterdženata, boja, lakova, odmašćivača, kuhinjskog pribora… Apelujemo na potrošače da budu slobodni da pitaju prodavce i proizvođače o hemijskom sastavu proizvoda i nakon toga odluče hoće li kupiti proizvod”.

Osvrnuvši se na aktuelni Zakon o zaštiti potrošača, učesnici pres-konferencije navode da je njime ostvaren značajan napredak. Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, međutim, navodi da je “najviše prigovora na kvalitet sportske obuće, mobilnih telefona, IT opreme, snebdevanje strujom, gasom…”.

Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača FORUM kaže da je “pomenuti zakon omogućio da se zaštitnici prava potrošača nađu u telima javnih gradskih preduzeća, ali se pojedina republička javna preduzeća i dalje oglušuju o ovu odredbu”.