Održan prvi Gradski forum – “Šta Niš može da očekuje od predstojećih izbora?”

Prvi u nizu gradskih foruma pod nazivom „Šta Niš može da očekuje od predstojećih izbora?“ održan je u Media i reform centru Niš. Ovaj forum i razgovor o tome šta su interesi građana i Grada biće polazna tačka za kreiranje građanske političke platforme Niša kojom će biti definisani prioriteti za razvoj grada u narednom periodu – kažu organizatori iz Media i reform centra Niš i Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Na tribini koju je vodio novinar Zoran Marjanović govorili su gradonačelnik Niša Zoran Perišić, narodni poslanik i član Demokratske stranke Dušan Milisavljević i Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Postojanje konsenzusa o interesima grada, postignutog između svih relevantnih političkih aktera gradskog političkog života, moglo bi da dovede do kvalitativnih promena u Nišu rekao je Jovanović, još jednom se osvrnuvši na značaj kreiranja ovakvog dokumenta. Jovanović je istakao da od 350 funkcionera u republičkoj vlasti nijedan ne dolazi iz Niša, što jasno pokazuje koliko je loše Niš pozicioniran na političkoj mapi Srbije. Po Jovanovićevim rečima, neophodno je utvrditi koji su uzroci političke dominacije Beograda i Vojvodine, jer se u njima nalaze razlozi naše marginalizacije.

Narodni poslanik i član Demokratske stranke Dušan Milisavljević istakao je da je negativni i diskriminatorski diskurs u kome se govori o jugu Srbije ozbiljan društveni problem. On se saglasio sa inicijativom da narodni poslanici sa juga Srbije moraju da nastupaju zajednički u odbrani interesa regiona koje predstavljaju. Milisavljević se takođe založio i za promenu izbornog zakona, koji bi personalizovao ulogu narodnog poslanika. O neophodnosti promene izbornog zakona govorio je i Mladen Jovanović, koji se založio za lakšu smenjivost poslanika i uvođenje mehanizama kojima bi se kontrolisao njihov rad.

Najveći deo izlaganja gradonačelnika Zorana Perišića odnosio se na rezultate lokalne samouprave i napretke ostvarene na polju otvaranja novih radnih mesta i stranih investicija. Takođe, gradonačelnik Niša najavio je nove kapitalne projekte, poput izgradnje novog tornja na aerodromu i izmeštanja pruge iz gradskog jezgra.

Svi učesnici debate saglasni su da je za ekonomski oporavak Niša neophodna veća podrška preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima. Ipak, stavovi o ekonomskoj situaciji u Nišu nisu im bili zajednički. Jovanović je, primera radi, istakao da iako veličine Hrvatske, region jugoistočne Srbije, dobija svega 10% stranih investicija uloženih u Srbiju. Dušan Milisavljević je kao jedan od problema ekonomskog posrtanja juga Srbije naveo partijsko zapošljavanje, za čije je suzbijanje neophodno naći zakonski okvir. Za razliku od svojih sagovornika, gradonačelnik Niša je istakao ekonomski napredak, koji je, po njegovom mišljenju, Niš doživeo u poslednjih nekoliko godina.

Generalni zaključak prvog gradskog foruma jeste da je Nišu neophodan dokument kojim bi se jasno definisali dugoročno projektovani interesi grada koji bi bili garancija odgovornog političkog delovanja svih stranaka.

Ovaj forum deo je projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva, čiji je nosilac Media i reform centar Niš.