Okrugli sto, sreda 28. januar u 12h – Reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) poziva vas na okrugli sto na kojem će biti predstavljena studija pod nazivom „Karika koja nedostaje: reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji“.

Okrugli sto održaće se u sredu, 28. januara, od 12 sati u Media centru Niš.
Studija koja će biti predstavljena obuhvata: analizu trenutne situacije u sistemu bezbednosti Srbije; mehanizme koje Evropska unija poseduje kako bi omogućila Srbiji sprovođenje održivih reformi u sistemu bezbednosti, sa posebnim osvrtom na Poglavlje 31 i političke kriterijume; mapu potreba i ključnih oblasti u kojima je potrebno sprovesti reforme, uz konkretne zaključke i preporuke za sve relevantne aktere. Studija je pripremljena na osnovu opsežnog istraživanja, konsultacija i intervjua sprovedenih u Beogradu i Briselu sa predstavnicima relevantnih državnih institucija, skupštinskih odbora, NATO kancelarije za vezu u Beogradu, OEBS misije u Srbiji, Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i sedišta NATO.Skup se realizuje u okviru projekta “Reforma sektora bezbednosti, ’vojna neutralnost’ i EU integracije u Srbiji – Kako da EU najbolje iskoristi svoj uticaj da zagovara održive reforme”, koji je podržao Balkanski fond za demokratiju. Cilj projekta je formiranje preporuka za EU o načinima na koje da ojača svoj uticaj na reforme u sektoru bezbednosti u Srbiji kroz proces EU integracija i primenu razvijenijeg seta mera.
Panel diskusija i studija deo su pomenutog projekta, koji zajedno realizuju CEAS-DPC uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju German Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država.
Studija će biti predstavljena i u Novom Sadu, a završna prezentacija održana 21. decembra u Briselu u saradnji sa Centrom za evropsku politiku iz Berlina. Među govornicima na završnoj konferenciji u Briselu biće i Myriam Ferran, šef odeljenja za Srbiju u direktoratu za proširenje Evropske komisije, Eduard Auer, direktor sektora za Zapadni Balkan u EEAS, i Graham Evans, izvestilac i analitičar za politiku odbrane i planiranje u NATO.
Skup je otvoren za medije, a radni jezik je srpski.
Molimo vas da do utorka, 27. januara, potvrdite učešće na skupu.
Studiju, agendu i pozivno pismo možete preuzeti putem dole navedenih linkova:

Block "evroatlanske-integracije" not found!