Uspešno organizovana konferencija „Perspektive lokalnih medija“

Gotovo dvesta predstavnika medija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva iz cele centralne Srbije učestvovalo je u konferenciji „Perspektive lokalnih medija“, koju je povodom deset godina rada organizovao Media i reform centar Niš. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, USAID-a i Ambasade Danske.

U prvom panelu, u kom su učestvovali držvani sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, diskutovalo se o finansiranju medija iz javnih budžeta.

Državni sekretar Saša Mirković predstavio je detalje medijskih zakona i podzakonskih akata i istakao da se tu vrlo konkretno vidi namera države za finansiranje projekata u oblasti informisanja. On je pojasnio da će gradovi i opštine sami određivati koliko će sredstava izdvajati za rad medija i pozvao medijske radnike da lobiraju za to da taj iznos ne bude manji od ranijih budžeta glasila čiji su osnivači bile lokalne samouprave.

Gradonačelnik Perišić, koji je i predsednik Stalne konferencije gradova i opština, potvrdio je da će se medijski zakoni u Nišu sprovoditi po svim tačkama. On je najavio da će već u januaru biti raspisan prvi konkurs za projektno finansiranje medija, što će biti i konkretna primena Zakona o javnom informisanju i medijima.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović naveo je da je osim političke volje da se pređe na projektno finansiranje potrebno i konkretno raditi na tome. Obradović je rekao da je predstojeća godina za medije tranziciona, a da će se efekti novih medisjkih zakona videti 2016.

Zaključak sa prvog panela je i da je za lokalne medije važno da budu aktivni i da se izbore za svoju poziciju.

O medijskom integritetu na lokalnom nivou i perspektivama saradnje medija i organizacija civilnog društva bilo je reči na drugom panelu, u kom su učestvovali predstavnici nevladinog sektora. Istaknuto je da su lokalni mediji zaštitnici javnog interesa i da svi mediji moraju biti više u službi građana.

U trećem panelu predstavljeni su uspešni i održivi modeli funkcionisanja lokalnih medija u Srbiji, ali i u regionu. Zaključak je da samo kvalitetni programski sadržaji garantuju uspeh bilo da je medij iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sa juga ili severa Srbije.

Prepuna sala Grand hotela pokazala je da je tema od izuzetnog značaja za mnoge i da je o njoj potrebno i češće polemisati. Samim dolaskom predstavnika medija iz Novog Pazara, Požege, Negotina, Preševa, Kragujevca, Pirota, Paraćina i drugih gradova potvrđeno je da lokalni mediji u Srbiji imaju slične probleme i da im opstanak na medijskom nebu može obezbediti prvenstveno odgovor javnom interesu i kvalitetan sadržaj.

Media i reform centar Niš nastaviće sa svojom misijom i dosadašnjom praksom pokretanja pitanja od značaja za medije, ali i za civilno društvo i lokalnu samoupravu.

Putem dole navedenih linkova možete pogledati celu konferenciju:

Panel 1

Panel 2

Penel 3