Niš- ratna prestonica- dokumentarni film

 

Dokumentarni film „Niš ratna prestonica“ realizovan u produkciji Media i reform centra Niš i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, prvi je celoviti filmski prikaz Niša u doba Prvog svetskog rata. Oslanjajući se na izvore onog vremena, svedočanstva učesnika i savremenika, ovaj film daje sveobuhvatan prikaz života grada i njegovih meštana, kao i velike izbegličke zajednice, ratnom stihijom dovedene u novu prestonicu. Kako je izgledao Niš u ova ratna vremena, koja su bila politička previranja, kakva je bila uloga stranih diplomata i humanitaraca u očuvanju Srbije i Niša, u kojoj meri se promenio ustaljeni život male srpske varoši, možemo saznati iz sećanja i memoarskih zapisa savremenika, koje je brižljivo prikupio i za film obradio istoričar Milan Ranđelović. Reditelj filma, Vladimir Đorđević, približio nam je ovaj period i učinio ga delom niške svakodnevice, preplićući naslage prošlosti sa dinamikom gradskog života današnjice.

Pored ostalih, na ovom filmu su radili snimatelj Bojan Ranđelović, animator Predrag Stamenković, Ivana Panić koja je zaslužna za obradu arhivskih fotografija, dok autorkskom muzikom, svoj pečat ostavlja i mladi kompozitor Vladimir Jelenković.

Film „Niš ratna prestonica“ još jedan je u nizu istorijskih naučno-obrazovnih filmova u produkciji Media i reform centra.

 

Projekat je podržan od strane Ministarsto kulture i informisanja Republike Srbije