51. FILMSKI SUSRETI U NIŠU

Filmski susreti u Nišu održaće se 51. put od 20. do 26. avgusta na Letnjoj pozornici, a ovogodišnji festivalski centar će posle više od petnaest godina ponovo biti Oficirski dom. Komplet ulaznica je 1500 dinara, a novina je da će kupci karata imati precizno numerisana mesta.

Prema rečima direktorke festivala Bojane Simović, ovogodišnji budžet Filmskih susreta je 18.300.000 dinara.

„Grad Niš izdvojio je za ovu manifestaciju 15.000.000 dinara i još 3.300.000 dobili smo od Ministarstva kulture, što je milion i sto hiljada dinara više nego prošle godine“, dodala je ona.

Organizatori su najavili raznovrsniji program nego prethodnih godina, a deo festivala biće posvećen nedavno preminulim velikanima srpske kinematografije.

„Na Letnjoj pozornici biće prikazano dvanaest filmova, i još par ostvarenja u bioskopu Kupina. Početkom avgusta se očekuje spisak naslova koji se takmiče za prestižnu nagradu Pavle Vuisić“, rekao je član direkcije festivala Dejan Dabić. On je dodao da će u sklopu Filmskih susreta biti organizovane i dve izložbe – izložba Jovana Šurdilovića posvećena prošlogodišnjem festivalu, i izložba posvećena Miji Aleksiću.

Osim toga, ove godine je organizovan i studentski kamp.

„Studenti glume iz Cetinja, Banja Luke i Novog Sada imaće priliku da upoznaju reditelje, producente i glumce, kao i da isprate ceo festival i nauče nešto novo. Važno je da mladi glumci steknu naviku i redovno posećuju filmske festivale“, izjavio je direktor Narodnog pozorišta u Nišu Ivan Vuković.

„Biće živo i zanimljivo kao u najboljim godinama Filmskih susreta“, poručuju organizatori.