Više trošimo na cigarete nego na hranu

Čak polovina populacije mlađe od 14 godina ima svoj prvi kontakt sa cigaretama, što ukazuje na široko rasprostranjenu dostupnost cigareta, rečeno je na pres-konfernciji povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, održanoj u Media i reform centru.

“Smanjuje se broj onih koji svakodnevno puše, ali raste broj onih koji povremeno zapale cigaretu. Takođe, više od polovine roditelja puši, pa veliki broj dece odrasta uz model ponašanja gde je pušenje sasvim normalno i prihvatljivo”, istakla je Violeta Nikolić iz Odseka za prevenciju Uprave za omladinu i sport.

Pozitivnih pomaka, međutim, ima jer je od 2000. godine primetan stalni pad broja pušača.

“Međunarodna istraživanja su pokazala da je veći broj pušača u zemljama u razvoju i da u njima građani više novca izdvajaju za cigarete nego za hranu”, istakao je dr Čedomir Šagrić iz Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje.

Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, 31. maja će u bioskopu Kupina biti održan kviz znanja učenika tri niške osnovne škole (OŠ “Bubanjski heroji”, OŠ “Dušan Radović”, OŠ “Dositej Obradović”) uz učešće partnerskih organizacija: Dečji kulturno-obrazovni centar Niš, IFMSA Serbia, NIPSA, Dom zdravlja Niš, Crveni krst Niška Banja i Specijalne škole sa domom učenika “Bubanj”.