DRUGI KONGRES DLUMS DOVODI U NIŠ STRUČNJAKE IZ CELOG SVETA

Društvo lekara urgentne medicine Srbije organizuje Drugi međunarodni kongres urgentne medicine koji će se održati od 26. do 28. maja na Medicinskom fakultetu, najavili su organizatori na pres-konferenciji u Media i reform centru.

“Na kongres se prijavilo više od 250 učesnika, a na ovom trodnevnom skupu predavaće stručnjaci iz Švajcarske, Južnoafričke Republike, Slovenije, Turske, Švedske i Srbije”, najavio je predsednik organizacionog odbora DLUMS dr Branislav Ničić.

Osim teoretskog dela, kongres će sadržati i praktični deo.

“Prezentovaćemo princip rada novog defibrilizatora, aparata koji se koristi u slučaju poremećaja srčanog ritma. Imaćemo i simulaciju porođaja na terenu, a tokom kongresa će zdravstveni radnici moći da saznaju kako da efikasno koriste društvene mreže da bi se profesionalno usavršili”, rekla je dr Tatjana Rajković.

Drugi po redu kongres organizuje Društvo lekara urgentne medicine Srbije čije je sedište u Nišu. Ono postoji od novembra 2014. i broji oko 200 članova iz cele zemlje.

“Jedna od delatnosti DLUMS-a je i upoznavanje naših članova sa aktuelnostima u urgentnoj medicini u međunarodnim okvirima, pa su tako, primera radi, naši članovi pohađali seminare na kojima su se obučavali o medicinskom zbrinjavanju povređenih u terorisrtičkim napadima”, navodi dr Saša Ignjatijević.

Kongres je podržalo Ministarstvo zdravlja i otvaranju će prisustvovati pomoćnik ministra zdravlja za evropske integracije i međunarodnu saradnju doc. dr Zoran Mihailović.