“I jug Srbije ima svoju Petnicu”

Velika neolitska naučna žurka održaće se u Arheo-parku Pločnik kod Prokuplja 20. maja od 12 sati do 22 sata, najavili su organizatori na pres-konferenciji u Media i reform centru.

“Velika naučna žurka promoviše nauku i drugačiji način učenja. Posetioci će imati prilike da se druže sa piscima, arheolozima, fizičarima, matematičarima, forenzičarima, astrofizičarima”, najavila je arheološkinja Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović-Cvetković.

Pošto se ova atraktivna manifestacija, kako najavljuju organizatori, i za mlade i za starije, organizuje u mesecu muzeja i matematike, ona, zapravo, predstavlja njihov spoj.

“Priča o Pločniku počela je prošle godine, kada smo držali časove matematike u kućicama na samom lokalitetu. Tada su učenici potpuno drugačije doživeli i arheologiju i matematiku i tako smo došli na ideju da proširimo priču i izvan ove dve discipline”, podsetila je profesorka matike iz prokupačke Tehničke škole “15. maj” Slađana Trajković.

Pločnik će 20. maja biti i mesto sa koga će zainteresovani moći da posmatraju nebo na malo drugačiji način.

“Sad se lepo vide Jupiter i Saturn, možda će malo zasmetati pun mesec, koji će nadsijavati, ali verujem da to neće poremetiti astronomska osmatranja sa Pločnika”, najavio je profesor Dragan Gajić iz Astronomskog društva Alfa.

Osim domaćih posetilaca, Velikoj naučnoj žurci će prisustvovati i gosti iz Hemijske škole iz Prilepa.