KANDIDATI SAGLASNI OKO DECENTRALIZACIJE I REŠAVANJA EKONOMSKIH PROBLEMA

Da li će novi poslanici u Skupštini Srbije zastupati interese građana ili svoje stranke, i šta poslanički kandidati vide kao interes građana Niša – bila je tema gradskog foruma, koji su organizovali Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Media i reform centar Niš.

Na tribini pod nazivom „Šta je interes građana Niša i kako ga ostvariti u parlamentu?“ koju je vodio novinar Dejan Tasić govorili su kandidati za poslanike iz Niša i okoline: predstavnik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milorad Stošić, Goran Ćirić iz Demokratske stranke, kandidat Levice Srbije Slaviša Dinić, Milan Lapčević iz DSS-a, predstavnik pokreta Dosta je bilo Miloš Bošković i kandidat Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić.

Svi učesnici foruma saglasni su da je ekonomski napredak najbitniji za grad Niš. Ipak, stavovi o osnovnim interesima građana Niša nisu im bili zajednički. Dok neki navode razvoj privrede i zapošljavanje kao najvažnije, drugi tvrde da promene postojećih zakona moraju biti na prvom mestu. Većina učesnika složila se da će se zalagati za decentralizaciju.

Zalaganje za ekonomski utemeljenu državu i za ekonomski utemeljen grad, Milorad Stošić navodi kao jedan od osnovnih interesa građana Niša i smatra da “samo ekonomski jak grad može biti socijalno pravedan”. Dodaje da će se njegova stranka, ukoliko budu na vlasti, između ostalog, “zalagati za renoviranje Narodne biblioteke Stevan Sremac“.

Predstavnik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić istakao je da će se zalagati za razvoj privrede i ekonomije ruralnih područja, posebno poljoprivrede. Navodi kao sporan zakon o zdravstvenom osiguranju i socijalnom davanju, naročito za penzionere, i kaže da “ljudi u selima moraju imati jednaka prava kao oni u gradovima”. On isto tako navodi da se u narednom periodu mora više sredstava izdvajati za istok Srbije, konkretno za opštine Babušnica, Gadžin Han…

Predstavnik niškog DSS-a Milan Lapčević navodi centralizaciju kao ozbiljan društveni problem. Prema Lapčevićevim rečima, neophodno je “izjednačiti ekonomske poreske uslove Beograda i ostatka Srbije i raditi na sprečavanju političke i ekonomske dominacije Beograda, jer se u njima nalaze razlozi naše marginalizacije”. On dodaje i neophodnost ispitivanja porekla imovine svih političara i javnih ličnosti. Kaže da narodni poslanici sa juga Srbije moraju da nastupaju zajednički sa predstavnicama institucija i nevladinog sektora u odbrani interesa građana i regiona koje predstavljaju.

Predstavnik DS-a Goran Ćirić naveo je ukidanje Zakona o smanjenju penzija, kao i donošenje Zakona o zapošljavanju mladih, kao bitnije stvari kojima će se njegova stranka baviti ukoliko dođe na vlast. Osvrnuo se na stanje u medijima i na Zakon o privatizaciji medija, podseća da “nema javnih debata u medijima osim preko interneta, gde se saglasio sa većinom svojih sagovornika da je stanju u niškim medijima neophodna promena”.

Nosilac liste Dosta je bilo Niš Miloš Bošković smatra da je “interes građana Niša uređeno društvo sa transparentnim radom Vlade”’ i ocenio da “mora da postoji sistem koji je jednak za sve”. Bošković se takođe založio i za promenu izbornog zakona, koji bi personalizovao ulogu narodnog poslanika. Ističe značaj e-uprave koja bi smanjila birokratiju i olakšala poslovanje.

O neophodnosti promene izbornog zakona govorio je i Slaviša Dinić iz Levice Srbije. On smatra da građani moraju da glasaju za čoveka, a ne za partiju, kao i da svaki region mora imati određeni broj predstavnika u parlamentu. Podseća da “skupština mora biti narodna, a ne partijska”. Dinić kaže da zapošljavanje i jednake šanse za sve moraju biti prioritet, a da se partijsko zapošljavanje mora tretirati kao krivično delo.

Ovaj forum deo je projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva, a nosilac projekta je Media i reform centar iz Niša.