UPSS pokreće peticiju za formiranje regionalnog javnog servisa 

Udruženje predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada pokrenulo je inicijativu za formiranje regionalnog informativnog javnog servisa u Niša. Ovim povodom započinju prikupljanje potpisa i svi koji bi da podrže ovu inicijativu mogu potpisati peticiju u prostorijama Udruženja (Branka Krsmanovića 31) od srede, 16. marta, svakodnevno od 17 do 19 sati.

“Želimo da iniciramo promene medijskih zakona. Građanima koji žive južno od Beograda uskraćeno je ustavno pravo na javni servis. Javni servisi zastupaju opšti interes i imaju odgovornost da informišu, budu branitelji kulture i budu više od zabave”, rekla je na pres-konferenciji u Media i reform centru Ana Kražić iz UPSS. Ona je dodala da “novinari u Srbiji ne kleče, već puze, nisu zaštićeni od države, novopečenih vlasnika, takozvanih novinarskih udruženja. Liberalni kapitalizam nigde nije izraženiji nego u novinarskoj profesiji”.

“Medijski zakoni su u suprotnosti sa Zakonom o regionalnom razvoju. Set medijskih zakona doneo je mnogo loših stvari – privatizacijom su mediji postali privatne budžetske firme, pao je novinarski standard, ojačala autocenzura”, konstatuje Milosav Jukić iz UPSS.

Jedan od osnivača UPSS prof. dr Đokica Jovanović ocenjuje da “država nije izašla iz medija. To je bio samo izgovor da se puste niz vodu oni koji su kritički nastrojeni. Mora se ispitati privatizacija Niške televizije, jer je NTV postala lični plen, a ne privatna svojina”.

UPSS su ovom prilikom najavili i naredni protest, koji će se održati 17. marta u 17 sati u Parku Svetog Save nakon čega će se krenuti u uobičajenu šetnju do Gradske kuće.