NARODNA INICIJATIVA ZA NARODNOG POSLANIKA

Organizacija Srbija u pokretu pokreće narodnu inicijativu za narodnog poslanika!

Tražimo 300 aktivista/-kinja da nam kroz svoje angažovanje pomognu u ostvarenju našeg velikog, ali dostižnog cilja, koji će Srbiji doneti sistemsku promenu po meri svih njenih građana i građanki. Početak je 30.000 potpisa za pokretanje rasprave u parlamentu, sa ciljem da Srbija dobije bolji izborni sistem.

ŠTA ŽELIMO?

Želimo izborni sistem koji će nam dati parlament u kome:

 1. sede poslanici iz svih krajeva Srbije,
 2. nacionalne manjine imaju svoje predstavnike/ce,
 3. i muškarci i žene imaju svoje mesto,
 4. sede poslanici koje smo birali imenom i prezimenom i koji su odgovorni nama kao biračima, a ne svojim partijama.

KO NAM TREBA?

Za ostvarenje našeg cilja potrebno nam je 300 građana/ki Srbije koji su spremni da zajedno sa nama rade na pokretanju inicijative kojom bi Srbija dobila izborni sistem u kome poslanici ne bi bili odgovorni partijama, već svojim biračima.

U obzir dolaze svi građani/ke dobre volje koji ne žele da sede kod kuće i da čekaju da se njihovi problemi reše sami od sebe, već se ne plaše da uzmu stvar u svoje ruke i sami stvore svoju budućnost.

Neophodne kvalifikacije:

 1. HRABROST da se uhvatite u koštac sa velikim, ali ostvarivim ciljem,
 2. UPORNOST I ISTRAJNOST kojom ćete pobediti prepreke na putu ka cilju,
 3. VIZIJA bolje Srbije,
 4. SMELOST da postanete neko ko sa nama stvara bolja sistemska rešenja,
 5. VREME i kontinuirani dvomesečni angažman u kome ćete posvetiti 4-8 sati nedeljno radu sa nama.

Šta nudimo?

 1. Neplaćen rad.
 2. Vrlo tesne rokove.
 3. Stresno okruženje.
 4. …I neprocenjivo zadovoljstvo što ćete biti deo inicijative koja će svim građanima i građankama Srbije doneti poslanika koji zastupa njihove interese, a ne interese partije.

Angažman na koji vas ovim putem pozivamo je volonterski – ne možemo da vam ponudimo novac za vaš rad, ali vam zato nudimo ogromno zadovoljstvo što ćete biti deo velikog građanskog tima, koji će se svim snagama boriti za bolju Srbiju.

KO SMO MI?

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Srbija u pokretu i Media i reform centar Niš sprovode niz aktivnosti koje se fokusiraju na promociju unapređenja osnovnih vrednosti kvalitetnog izbornog sistema: ravnomerna teritorijalna zastupljenost, personalizacija izbornog procesa i odgovornost izabranih predstavnika. Smatramo da je Srbiji potreban izborni sistem koji većina njenih građana i naroda želi. Više informacija o aktivnostima koje sprovodimo možete naći na sajtu stvarizbora.rs.

Formular za prijavu možete popuniti OVDE