SARADNJA USTANOVA KULTURE U NIŠU SA SRBIMA U DIJASPORI

Stvaralaštvo niških umetnika uskoro i pred Bečlijama

Ugovorom o saradnji koji su u Beču potpisali većnik Grada Niša Srđan Aleksić i vlasnica bečke galerije “Art point 222” Elizabet Rajdl najuspešnijim studentima Fakulteta umetnosti biće omogućeno da izlažu svoje radove u pomenutoj galeriji u prestonici Austrije. Na konferenciji za novinare održanoj u Media i reform centru prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta umetnosti Katarina Đorđević istakla je da se “time talentovanim studentima otvara put ka samostalnim izložbama, a Srbi koji žive u Beču dobiće priliku da se upoznaju sa stvaralaštvom svojih sunarodnika”.

Osim studenata, u bečkoj galeriji “Art point 222” biće izložena i umetnička dela iz fonda niške Galerije savremene likovne umetnosti. Direktor GSLU Milić Petrović kaže da će se u Austriji sigurno “naći i dela nastala na Likovnoj koloniji u Sićevu koja je u septembra zabeležila 110. godišnjicu”.

Većnik Grada Niša Srđan Aleksić kaže da je ovo samo početak i najavljuje sličnu saradnju i u Italij, Češkoj, Nemačkoj, Slovačkoj, Francuskoj… “Umetnička saradnja otvoriće put privrednoj saradnji i omogućiti kontakte sa potencijalnim investitorima”, dodao je Aleksić.