“Priča o slobodi”- dokumentarni film iz 2 dela

 

Projekat doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog identiteta i kulture, kao i očuvanju identiteta i unapređenju ravnopravnosti pripadnika Romske i Jevrejske zajednice. Aktuelizacijom pitanja položaja antifašističke borbe u našem društvu na primeru devastiranja Spomen parka Bubanj, cilj projekta je skretanje pažnje javnosti na štetnost pojava govora mržnje kod mladih i unapređenju vrednosti evropskih integracija.

Specifični ciljevi su: realizacija dokumentarnog televizijskog filma „Priča o slobodi“, trajanja 48 minuta, o stradanju građana Niša i južne Srbije na stratištu Bubanj u Nišu tokom Drugog svetskog rata. Ovim projektom,  javnosti Niša i Srbije približava se jedan od ključnih događaja od značaja za istoriju i identitet građana Niša.

Produkcija  dokumentarnog televizijskog filma „Priča o slobodi“, imaće svoje prikazivanje u okviru televizijskih programa i festivala televizijskog filma, čime će biti obezbeđeno kontinuirana prezentacija značaja i vrednosti Spomen parka Bubnja i antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu. Dokumentarni televizijski film će takođe predstavljati naučno nastavno sredstvo u okviru časova izučavanja lokalne istorije za učenike osnovnih i srednjih škola u Nišu. Realizacija ovog projekta, kao projekta koji doprinosi očuvanju kulturno istorijske baštine Niša, svoju će valorizaciju imati kroz održivi ekonomski razvoj Gradske opštine Palilula i Grada Niša.

Projekat je podržan od strane Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja